Έρχεται το πιο βαρύ εκκαθαριστικό.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Έρχεται το πιο βαρύ εκκαθαριστικό..

  • Το πιο βαρύ εκκαθαριστικό των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι. 

Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε μέσα στον... Απρίλιο και από τον Ιούλιο εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν τον φόρο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επαληθευτεί ο εισπρακτικός στόχος του Προϋπολογισμού για τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή πρόκειται να διαμορφωθούν στα 9,172 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 8,171 που ήταν πέρυσι. Δηλαδή προβλέπεται να αυξηθούν κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα και οι επιβαρύνσεις πέφτουν σαν το χαλάζι. Ουσιαστικά κάθε φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει, κατά μέσο όρο, αυξημένο φόρο εισοδήματος κατά 181 ευρώ. Μόνο που ο μέσος όρος δεν λέει όλη την αλήθεια αφού μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δουν τον λογαριασμό του εκκαθαριστικού να φουσκώνει κατά μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας με την οποία υπολογίζεται ο φόρος που πληρώνουν. Φορολογούνται από τα εισοδήματα του 2016 με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά χωρίς έκπτωση φόρου, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο. Έτσι αντί για φορολόγηση με συντελεστές από 26% έως 33% που ίσχυε έως τα εισοδήματα του 2015 για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%.

Ιδιοκτήτες
Ιδιαίτερα φουσκωμένο θα δουν το εκκαθαριστικό τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από μισθώματα. Οι συντελεστές της κλίμακας των ενοικίων αυξήθηκαν. Έτσι, για εισόδημα έως 12.000, ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 15.000 ευρώ πλήρωσε πέρυσι φόρο εισοδήματος ύψους 2.310 ευρώ. Φέτος για το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.850 ευρώ. Άλλος ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 20.000 ευρώ πλήρωσε με το περυσινό εκκαθαριστικό φόρο εισοδήματος ύψους 3.960 ευρώ. Με το νέο εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει 4.600 ευρώ.

Μισθωτοί με "μπλοκάκι"
Φουσκωμένο εκκαθαριστικό θα δουν και οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα από το μπλοκάκι αθροίζεται με τους μισθούς και φορολογείται με συντελεστή που ανέρχεται ακόμη και στο 45%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 10.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα πλήρωσε πέρυσι φόρο εισοδήματος 4.900 ευρώ. Με το φετινό εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 5.400 ευρώ.

Αγρότες
Κερδισμένοι του νέου εκκαθαριστικού είναι οι αγρότες με εισόδημα έως 21.500 ευρώ καθώς θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά, σε εισόδημα 5.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός (έναντι 650 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015), στα 10.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει τα 1.100 ευρώ, ενώ στα 30.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 1.756 ευρώ.
Οι παραπάνω αλλαγές στο φορολογικό βάρος προκύπτουν λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 13% και της φορολόγησής του με βάση την κλίμακα για το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Αυτό συνεπάγεται αφορολόγητο όριο έως και 8.636 ευρώ για τους αγρότες με χαμηλό εισόδημα αλλά σημαντικές επιβαρύνσεις για όσους αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφους δηλώνουν υψηλό εισόδημα. Να σημειωθεί ότι η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δίνεται μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι σε όσους έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από άσκηση αγροτικής, κτηνοτροφικής ή αλιευτικής δραστηριότητας.

Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις
Για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν με τη φετινή φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν δαπάνη με αποδείξεις προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Ο σχετικός κωδικός της φορολογικής δήλωσης θα παραμείνει κλειδωμένος και, έτσι, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν πραγματοποιήσει δαπάνη με αποδείξεις ή όχι, θα λάβουν το αφορολόγητο όριο, που κυμαίνεται από 8.636 ευρώ έως και 9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων που έχει ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλωθούν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα του φορολογουμένου, ακόμα και αυτά που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλάσσονται από τη φορολογία. Πολλά δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση, όπως, για παράδειγμα, τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, "μπλοκάκια", καθώς και οι παρακρατούμενοι φόροι. Προσυμπληρωμένα και είναι στοιχεία των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως Ι.Χ. και ακίνητα.
Υπάρχει ειδική εφαρμογή εντός της φόρμας της φορολογικής δήλωσης που αναγράφει τους τόκους που εισέπραξε ο φορολογούμενος από τις τράπεζες κατά το φορολογικό έτος 2016. Και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό στη φορολογική δήλωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η Εφορία στην επιστροφή υπερεισπράξεων και στους συμψηφισμούς.
του κ.Σπ.Δημητρελη
Bookmark and Share