Προκαλεί ξανά η Άγκυρα: Προανήγγειλε νέα άσκηση στο Καστελόριζο το απόγευμα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα: Προανήγγειλε νέα άσκηση στο Καστελόριζο το απόγευμα

  • Συστηματικό χαρακτήρα παίρνουν πλέον οι προκλήσεις της Τουρκίας που στοχεύουν στη θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο και εστιάζονται κυρίως  στην περιοχή του Καστελόριζου, σε συνδυασμό βεβαίως και με την αμφισβήτηση  της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μετά από ένα... μπαράζ ασκήσεων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή του Καστελόριζου και τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από στρατιωτικό σκάφος σε σημείο των διεθνών χωρικών υδάτων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πριν από λίγες ώρες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση έρευνας και διάσωσης αυτή τη φορά, στην περιοχή του Καστελόριζου.

Με τη NAVTEX 473/17 οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν ότι το απόγευμα σήμερα το τουρκικό ναυτικό και η τουρκική ακτοφυλακή θα πραγματοποιήσουν άσκηση έρευνας και διάσωσης σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του Καστελόριζου, με τρόπο που το νησί να εγκλωβίζεται στον σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης.

Η Τουρκία με την άσκηση αυτή, αμφισβητεί την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωσης (SRR) η οποία συμπίπτει με το FIR Αθηνών, σε μια κίνηση αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων σε μια κρίσιμη περιοχή, για την κατοχύρωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για την ίδια περιοχή εξάλλου η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα για έκδοση NAVTEX πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο συντονισμός της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αυτή, ανήκει στον σταθμό του Πειραιά.

Η τουρκική NAVTEX:

473/17

MEDITERRANEAN SEA

TURKISH NAVY AND TURKISH COAST GUARD WILL CONDUCT SEARCH AND RESCUE EXERCISE ON 09 MAY 17 FROM 1700Z TO 2000Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 10.00 N - 029 50.00 E
35 50.00 N - 029 50.00 E
35 50.00 N - 029 20.00 E
36 14.70 N - 029 20.00 E

CAUTION ADVISED.
Bookmark and Share