Η Ελληνική αστυνομία ετοιμάζει ομάδα δράσης για τα Εξάρχεια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Η Ελληνική αστυνομία ετοιμάζει ομάδα δράσης για τα Εξάρχεια

  • Ομάδα αντιμετώπισης των κουκουλοφόρων, μέσω προσαγωγών και συλλήψεων, δημιουργεί η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην ηγεσία του Σώματος λόγω του επιχειρησιακού κενού στην περιοχή των Εξαρχείων.

Συνολικά 40 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων επτά γυναίκες, θα...επιχειρούν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και θα προχωρούν σε προσαγωγές και συλλήψεις, μετά από διαταγή που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Ασφάλειας της ΓΑΔΑ. Ο ρόλος της ομάδας θα είναι η αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η ειδική ομάδα των αστυνομικών θα περάσει από γρήγορη ολιγοήμερη εκπαίδευση και στη συνέχεια θα επιχειρεί στα Εξάρχεια, κυρίως τις Παρασκευές και τα Σάββατα, δηλαδή τις ημέρες που εκδηλώνονται τα επεισόδια.

Η διαταγή για τη συγκέντρωση των 40 αστυνομικών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αναφέρει ότι μετά την επιτυχημένη δράση στις 26 και 27 Μαΐου, οπότε και έγιναν συλλήψεις από πεζούς αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων, η συγκεκριμένη τακτική πρόκειται να επαναληφθεί άμεσα.

Της έκδοσης της διαταγής είχαν προηγηθεί προτάσεις από στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. για επαναφορά της μηχανοκίνητης ομάδας «Ο» (διάδοχο της «Δέλτα»), προκλήθηκαν ωστόσο διάφορες αντιδράσεις και επελέγη η λύση των πεζών αστυνομικών της Ασφάλειας, πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το προηγούμενο διάστημα είχε εκφραστεί, σε συσκέψεις ανώτατων αξιωματικών, η ανησυχία για τα επαναλαμβανόμενα έκτροπα, τα οποία δημιουργούν πλήγμα στην εικόνα της Αστυνομίας. Σε αυτές τις συσκέψεις αποφασίστηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να γίνονται περισσότερες συλλήψεις, να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη κουκουλοφόροι (έχει παρατηρηθεί ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα κάθε Σαββατοκύριακο), με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου σε βάθος χρόνου.

Εκφράζεται δε η άποψη ότι, αν γίνονται συστηματικά συλλήψεις, ενδεχομένως να υπάρξουν προφυλακίσεις νεαρών που κατ’επανάληψη κατηγορούνται για κακουργήματα.

Όπως παρατηρείται από αρμόδιες πηγές, μεγάλη μερίδα ατόμων που παίρνουν μέρος σε επιθέσεις κατά αστυνομικών είναι «πιτσιρικάδες». Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό των συλλήψεων δύο 17χρονων και ενός 18χρονου, το περασμένο Σάββατο. Στο παρελθόν εντύπωση είχε προκαλέσει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ανήλικος, ο οποίος συνελήφθη για επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο, είχε τηλεφωνικές επαφές με έγκλειστο φυλακών εκτός Αττικής που κατηγορείται για αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλεται ότι αναπτύσσεται στα Εξάρχεια δράση οργανωμένων ομάδων μπράβων.

Μέλη της κατάληψης «GARE» κατήγγειλαν, την περασμένη Τετάρτη σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μπράβους:

«Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συμπλοκών με δυνάμεις των ΜΑΤ ευρύτερα της πλατείας Εξαρχείων, υπήρξε αντιπαράθεση διαδηλωτών με μαγαζάτορα που επιχείρησε να εμποδίσει το στήσιμο οδοφράγματος-άμυνας απέναντι στους μπάτσους (…) Αμέσως μετά, η ομάδα αυτή μαζί με ένα τσούρμο μπράβων συγκεντρώθηκαν απειλητικά έξω από την κατάληψη. Πρόκειται για μια κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν συμμορίες μπράβων που πουλάνε προστασία στις αγορές της περιοχής και που έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις και άγριους τραυματισμούς εναντίον αγωνιστών».
Bookmark and Share