Συνάντηση Tραμπ-Ερντογάν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Συνάντηση Tραμπ-Ερντογάν

  • Με ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν διεξάγει από κοινού, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Ο D. Trump σημείωσε ότι... Αμερικανοί και Τούρκοι είναι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Τουρκία στη μάχη ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις και το PKK, όπως επίσης και στις προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα της Συρίας.

Από την πλευρά του, ο Tayyip Erdogan επισήμανε και εκείνος την εξαιρετική σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ, για την οποία τόνισε ότι στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές και κοινά συμφέροντα. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο για τα συμφέροντά τους αλλά και για την γεωπολιτική σταθερότητα στον πλανήτη.

Επιπλέον ανέφερε ότι αναμένει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στους κλάδους της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του εμπορίου αλλά και της άμυνας.

Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι είναι «σημαντικό να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κυρίως του DAES (Ισλαμικό Κράτος), αλλά όχι μόνο». Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως στο ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων του YPG, το οποίο θεωρείται παρακλάδι του PKK στη Συρία και κατ' επέκταση τρομοκρατική οργάνωση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι απαράδεκτο να παρέχεται υποστήριξη σε αυτές τις οργανώσεις.

Ενημέρωσε επίσης ότι μεταβίβασε «πολύ φιλικά όπως και κατά το παρελθόν» τις προσδοκίες του για την αντιμετώπιση της οργάνωσης του Gullen και πρόσθεσε ότι η εκλογή Trump ενίσχυσε τις προσδοκίες της Τουρκίας για την επίλυση του Συριακού. Επισήμανε ξανά ότι είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθηθεί περαιτέρω.

Τέλος, ευχαρίστησε τον D. Trump για την πρόσκληση που του απεύθυνε ώστε να βρεθεί στην Ουάσινγκτον και προσκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί και εκείνος την Τουρκία.
Bookmark and Share