Αμύνταιο:Ανυπoλόγιστη καταστροφή από τεράστια κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ (video) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Αμύνταιο:Ανυπoλόγιστη καταστροφή από τεράστια κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ (video)

http://greece-salonika.blogspot.com/2017/06/video_10.html
  • Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!
  • Ευθύνες στην αρχαιολογική υπηρεσία αποδίδουν οι εργαζόμενοι
  • Άγνωστες οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι καθώς ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οικισμοί χωρίς δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης
  • Στην περιοχή σπεύδουν υπουργοί της κυβέρνησης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Τεράστιες υλικές ζημιές που ενδέχεται να φτάσουν και το 1 δισ. ευρώ (!) προκλήθηκαν από την κατάρρευση γιγαντιαίων όγκων μαζών εδαφών στο...ορυχείο του Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
Η αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί.Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ένταση στο γειτονικό χωριό των Αγίων Αναργύρων και ενδεχεται να αποφασιστεί εκκένωση.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που έχει υποστεί το ίδιο το ορυχείο είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η τροφοδοσία των δύο μονάδων παραγωγής ρεύματος του Αμυνταίου, οι οποίες πάντως επί του παρόντος είναι σε προγραμματισμένη συντήρηση.
Στο ορυχείο Αμυνταίου και στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημερώθηκε και μεταβαίνει εκτάκτως στο Αμύνταιο.
Επίσης στην περιοχή μεταβαίνει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Η εξέλιξη δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κρούουν συνεχώς τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρά τα ισχυρά κονδύλια χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ για αρχαιολογικά έργα δεν επέτρεψε απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου, που αν είχαν γίνει δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
Το ευτύχημα είναι ότι εδώ και δύο μερες, το ορυχείο είχε δώσει "ενδείξεις" καθίζησης, με αποτέλεσμα να δοθεί απαγορευτικό εισόδου στους εργαζομενους και να μην θρηνούμε αυτή τη στιγμή θύματα.
Το κόστος ωστόσο σε υλικές ζημιές είναι τεράστιο από μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το χωριό Ανάργυροι- Χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στο ορυχείο Αμυνταίου. Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.
Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια να μεταφέρουν εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί.
Εκτάκτως συνεδριάζει και το συντονιστικό όργανο Πολιτικής προστασίας υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ιωάννη Καπάκη που βρίσκεται ήδη στην Κοζάνη για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με τους δημάρχους της περιοχής.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, έπειτα από ενημέρωση που έγινε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.Δηλώσεις του διευθυντή του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός δήλωσε στο ΑΠΕ πως «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».
Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.
Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.Bookmark and Share