Παράνοια: Φόρος 3.237 ευρώ ...για εισόδημα 921 ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Παράνοια: Φόρος 3.237 ευρώ ...για εισόδημα 921 ευρώ

  • Τα τεκμήρια καίνε τις… τσέπες των φορολογούμενων

Εξοντωτικά χαράτσια προκύπτουν φέτος από την αυτόματη εκκαθάριση των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων σε... χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι το 2016 απέκτησαν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και ακόμα πιο πενιχρά από περιστασιακή απασχόληση ή από οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν φόρο υπερδιπλάσιο έως και τριπλάσιο των πραγματικών τους εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 600 ευρώ από ενοίκια και 321 ευρώ από περιστασιακή απασχόληση δηλαδή με σύνολο εισοδήματος 921 ευρώ για όλο το 2016 με κύρια κατοικία 27 τ.μ. και ΙΧ αυτοκίνητο 1.500 κ.ε. παλαιότητας 7 ετών προέκυψε να πληρώσει φόρο εισοδήματος 3.236 ευρώ!

Άλλος, άγαμος με ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ από ενοίκια και 480 από επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ΙΧ 1.300 κ.ε. 11ετίας προέκυψε φόρος 3.620 ευρώ!

Αυτό συνέβη όπως εξηγεί το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, επειδή τα εισοδήματα αυτά είναι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όταν εκκαθαρίζουν τις δηλώσεις να προσδιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή σε κάθε τέτοια περίπτωση παίρνουν υπόψιν το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμενο ή των 2.500 που ισχύει για τον έγγαμο και προσθέτουν στο ποσό αυτό επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για σπίτι ή αυτοκίνητο.

Στην συνέχεια η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης φορολογείται όχι με την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.636 - 9.545 ευρώ, αλλά με την κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Έτσι, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης επιβαρύνεται με φόρο 22% και επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%!

Αυτή η υπεροφορολόγηση είναι άδικη και αντισυνταγματική και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αντιμετωπίζονται από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος με δυσμενέστερο τρόπο σε σχέση με άλλους, οι οποίοι δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα μόνο από ακίνητα και περιστασιακή απασχόληση αλλά δεν φορολογούνται ως επιχειρηματίες αλλά ως μισθωτοί.
Bookmark and Share