Ντράγκι προς Ελλάδα: Χρειάζεται προσοχή στα σχέδια για έξοδο στις αγορές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ντράγκι προς Ελλάδα: Χρειάζεται προσοχή στα σχέδια για έξοδο στις αγορές

  • Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε με νόημα πως η υλοποίηση του Μνημονίου είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ότι τυχόν έκδοση ομολόγων θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μίας «ευρύτερης στρατηγικής».
  • Επαναβεβαίωσε δε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να μπουν άμεσα στην ποσοτική χαλάρωση.

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως τυχόν έξοδος στις...αγορές ομολόγων θα πρέπει να γίνει σε συγκυρία και τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η επάνοδος θα έχει διάρκεια έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη υπό τη σκιά των πληροφοριών πως η Αθήνα εξετάζει έκδοση 5ετούς ομολόγου, ο κ. Ντράγκι δήλωσε με νόημα πως η υλοποίηση του Μνημονίου είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Υπογράμμισε μάλιστα πως οι εκδόσεις τίτλων θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο μίας «ευρύτερης στρατηγικής», ουσιαστικά εκφράζοντας την αντίθεσή του σε σπασμωδικές κινήσεις. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση για έξοδο στις αγορές ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Ανάλογο σκεπτικό φέρεται να είχε μεταφέρει νωρίτερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μολονότι δεν αναφέρθηκε σε σημερινές τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη στη «Wall Street Journal» πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να επιστρέψει στις αγορές κι ότι προέχουν άλλα ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

«Η ελληνική κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες» για το χρονοδιάγραμμα εξόδου στις αγορές, είπε λακωνικά ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ, αν και παραδέχτηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί αξιόλογη πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νέο «όχι» στην ένταξη στο QE

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε εκ νέου πως αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν εξετάζει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για άλλα πράγματα», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν είναι δυνατό να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE προτού οι ευρωπαίοι εταίροι καταρτίσουν μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.
Bookmark and Share