Γ. Βαρουφάκης: Όταν παρουσίασα το σύστημα παράλληλων πληρωμών μού πρότειναν να αναλάβω το Υπ.Οικονομικών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Γ. Βαρουφάκης: Όταν παρουσίασα το σύστημα παράλληλων πληρωμών μού πρότειναν να αναλάβω το Υπ.Οικονομικών

  • «Παρουσίασα την κεντρική ιδέα  στο γραφείο του Τσίπρα » το 2013 και «παρόντες ήταν ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης…» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «η αντίδραση ήταν πολύ θετική».

Μιλώντας στον...τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι όταν παρουσίασε αναλυτικά το σύστημα παράλληλων πληρωμών και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, το Νοέμβριο του ’14, στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα στη Κυψέλη εκείνος του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών και του ζητήθηκε η πρόταση εγγράφως.

«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας πως παρόντες σε εκείνη την συνάντηση ήταν και οι Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης.
Ο Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ. «Όχι, δεν θα ενημέρωνα τον Στουρνάρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν τον αφορά, το υπουργείο Οικονομικών θα το έκανε αυτό (το σχέδιο), είπε συμπληρώνοντας: «Δεν παρεμβαίνω στο έργο της ΤτΕ και απαιτώ να μην επεμβαίνει στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν την αφορούν».
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το σχέδιό του δεν στόχευε να αντικαταστήσει το ευρώ, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρώ για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργείτο. «Παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να είχε η κάθε χώρα της Ευρωζώνης και η Ελλάδα, και η Ιταλία… Δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά καθολική αποδοχή για το σχέδιο μου στο υπουργικό συμβούλιο» επισήμανε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «σε μια διαπραγμάτευση οποιουδήποτε τύπου πρέπει να διανοηθείς και το 'όχι', τη ρήξη, ειδάλλως είσαι επαίτης και ικέτης». «Ένα μήνα πριν από τις εκλογές (του Ιανουαρίου του 2015) 14 Δεκεμβρίου του 2014, είχα πει ότι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση ρήξης, να κλείσουμε το τηλέφωνο στον Ντράγκι όταν απειλήσει με κλείσιμο των τραπεζών τότε δεν υπάρχει λόγος να εκλεγούμε, και τότε πρέπει να βρούμε δικό μας σύστημα να παράξουμε τη δική μας ρευστότητα. Δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε» είπε.
Όπως πρόσθεσε, όταν παρουσίασε το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση εξήγησε στο υπουργικό συμβούλιο πώς θα διασυνδεθεί αυτό το πρόγραμμα με το παράλληλο σύστημα πληρωμών, με τους συναδέλφους του να υποδέχονται το σχέδιο πολύ θετικά. Ερωτηθείς αν ήταν θετικοί στο επίμαχο σχέδιο οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης απάντησε: «Γιατί δεν τους ρωτάτε;».
Για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε μετά το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι έθεσε βέτο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με όλους σχεδόν τους υπουργούς να τάσσονται κατά του σχεδίου του. «Ο Δραγασάκης έθεσε βέτο, δύο μειοψηφήσαμε» ανέφερε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιος συνάδελφός του στήριξε το σχέδιο. «Προφανώς δεν μειοψήφησε ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε.
Για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 ο κ. Βαρούφάκης επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει σε Ειδικό Δικαστήριο, σε στρατιωτικό δικαστήριο ή και σε ορχήστρα θεάτρου. «Εγώ θα είμαι εκεί, εσείς θα είστε; Κοτάτε να έρθετε;» είπε.
Τέλος αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του κινήματός του DiEM 24 σε κόμμα, αφήνοντας την απόφαση στα μέλη του κινήματος.
Bookmark and Share