Κυπρος: Το Barbaros μπαινοβγαίνει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κυπρος: Το Barbaros μπαινοβγαίνει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ


  • Σε ενέργειες που συντηρούν την ένταση και την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ επιμένει η Τουρκία, καθώς μπαίνει στην τελική φάση η γεώτρηση στο οικόπεδο 11.      

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Haryeddin Pasa μπαινοβγαίνει στο... οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου, στα όρια των περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί πως ανήκουν στη δική της ΑΟΖ.

Μέχρι αυτή την ώρα, ωστόσο, δεν έχει υπάρχει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης ή παρενόχλησης των εργασιών της Total ούτε από τη τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) που κινείται στη περιοχή η οποία παραμένει σε απόσταση από το οικόπεδο 11 που θα γίνει η γεώτρηση. Οι κινήσεις της φρεγάτας γίνονται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στο βυθό και ενδεχομένως να ξεκινήσει τη γεώτρηση.

Αύριο αναμένεται στη Κύπρο η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Florence Parly η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν 25 μέρες. Η κα Parly θα επισκεφθεί τα πληρώματα των γαλλικών φρεγατών που ναυλοχούν στη Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαίδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο αλλά προέκυψε η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία και η αντικατάσταση της προκατόχου της κας Parly από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron. Ωστόσο είχαν γίνει επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της Κύπρου στη Γαλλία, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την γεώτρηση της Total.
Bookmark and Share