Μετανάστες με πλαστά διαβατήρια στα γκισέ των αεροδρομίων.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Μετανάστες με πλαστά διαβατήρια στα γκισέ των αεροδρομίων..

  • 49 συλλήψεις σε 8 ημέρες στα ελληνικά αεροδρόμια!

Εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που από τις αρχές του 2017 έχουν επιχειρήσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς από διάφορα αεροδρόμια της Ελλάδας με προορισμό...χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Αυστρία και η Σουηδία.
Μεγαλύτερη πίεση, ιδιαίτερα από την έναρξη του καλοκαιριού και μετά, δέχονται τα αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου, στα οποία μετανάστες που φτάνουν μέχρι το γκισέ του ελέγχου με πλαστά διαβατήρια συλλαμβάνονται. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τις πρώτες οχτώ ημέρες του Αυγούστου έχουν συλληφθεί συνολικά 49 μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν από αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου προς χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτούς οι 22 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, οι 12 στη Ρόδο, οι 10 στη Μύκονο και οι πέντε στην Κω.

Οι περισσότεροι κατάγονταν από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν μικρά παιδιά συνοδεία της μητέρας τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κατάφεραν να φύγουν από την Ελλάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δουλέμποροι δεν πήραν τα λεφτά τους. Και αυτό διότι συνηθίζουν να προπληρώνονται και μάλιστα αδρά όταν πρόκειται για αεροπορικό ταξίδι (η τιμή ξεκινά από τα 4.000-5.000 ευρώ κατ’ άτομο για τους ενήλικες). Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπόσχονται στους απελπισμένους μετανάστες ότι θα τους δώσουν διαβατήρια που θα είναι τόσο καλά πλαστογραφημένα, ούτως ώστε να μην ανιχνεύονται κατά τους ελέγχους στα αεροδρόμια. Για να τους πείσουν προσθέτουν ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια οι έλεγχοι δεν είναι τόσο εξονυχιστικοί, όσο στους μεγαλύτερους αερολιμένες, κάτι που δεν ισχύει, καθώς τα κλιμάκια των αστυνομικών στα αεροδρόμια έχουν λάβει εντολές για ένταση της προσοχής στον έλεγχο των διαβατηρίων.

Υπόθεση θρίλερ

Σε θρίλερ εκτυλίχθηκε η προσπάθεια ενός 29χρονου Παλαιστίνιου να πληρώσει 6.500 ευρώ σε δουλέμπορους για να τον οδηγήσουν μαζί με το μικρό γιο του από την Κω στη Σουηδία.

Το περασμένο Σάββατο ο 29χρονος, ο οποίος κρατείται στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Κω, εμφανίστηκε στις αστυνομικές Αρχές και κατήγγειλε: «Με προσέγγισαν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και μου είπαν ότι μπορούν να μεταφέρουν εμένα και το γιο μου στη Σουηδία. Εγώ τους έδωσα τα λεφτά. Εκείνοι πήραν τον γιο μου και από τότε δεν τον έχω ξαναδεί. Ξέρω ποιοι το έκαναν και που μένουν».

Ο 29χρονος έδωσε στους αστυνομικούς μία διεύθυνση στο κέντρο της Αθήνας, όπου –όπως είπε- ζουν οι δουλέμποροι. Εκεί έγινε έρευνα της Αστυνομίας την περασμένη Δευτέρα με αποτέλεσμα να συλληφθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο Σύροι. Κατασχέθηκαν περίπου 2.000 ευρώ, δύο πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ιταλικών Αρχών και κινητά τηλέφωνα, που εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. Σε δεύτερο χρόνο συνελήφθη και ένας 35χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 35χρονος αρχηγός ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν απήγαγαν το παιδί αλλά ότι το έστειλαν στη Σουηδία σε συγγενικά του πρόσωπα. Έδωσε μάλιστα στους αστυνομικούς ένα τηλέφωνο επικοινωνίας συγγενών του παιδιού στη Σουηδία για να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο οι δουλέμποροι να μετέφεραν το παιδί στη Σουηδία αλλά όχι τον πατέρα του, διότι εκείνος είχε συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές στην Κω λίγο μετά τη συμφωνία μαζί τους. Δεν έχει αποκλειστεί πάντως και το ενδεχόμενο το παιδί να μη βρίσκεται στα χέρια συγγενών του. Για να εξακριβωθεί τι πραγματικά έχει συμβεί ζητήθηκε συνδρομή από τις Αρχές της Σουηδίας.



Του κ.Αλ.Καλαφάτη
Bookmark and Share