Κομισιόν: Νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης 50.000 προσφύγων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Κομισιόν: Νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης 50.000 προσφύγων

  • Ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης τουλάχιστον 50.000 προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ, από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή και τη Β.Αφρική, το οποίο θα αποτελεί συνέχεια του υφιστάμενου και θα συνοδεύεται από πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ζητά, ξανά σήμερα, από τα κράτη μέλη να επισπεύσουν την αναθεώρηση του κοινού συστήματος ασύλου.

Σε συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο έχει χορηγήσει κατοικίες σε 23.000 δικαιούχους διεθνούς προστασίας από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, τα επόμενα δύο χρόνια, η Κομισιόν αναμένεται να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάσταση άλλων 50.000 προσφύγων.

Την ίδια ώρα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών που θα επιτρέπουν σε ομάδες ιδιωτών ή σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να οργανώνουν και να χρηματοδοτούν μετεγκαταστάσεις σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Επιπλέον έχει δεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών όσον αφορά την επανεγκατάσταση. Ενώ η επανεγκατάσταση από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή πρέπει να συνεχιστεί, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επανεγκατάσταση ευάλωτων ατόμων από τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής• κυρίως από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, το Σουδάν, το Τσαντ και την Αιθιοπία.

Όπως αναφέρει, αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου και ιδίως θα στηρίξει την UNHCR στο έργο της δημιουργίας μηχανισμού αναγκαστικής εκκένωσης από τη Λιβύη.

Η σημερινή σύσταση αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωση του γύρου δεσμεύσεων επανεγκατάστασης που ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου 2017, από τον οποίο έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 14.000 δεσμεύσεις από 11 κράτη μέλη. Θα αποτελέσει τη γέφυρα κατά τη μεταβατική περίοδο έως την έγκριση του νέου, μόνιμου πλαισίου επανεγκατάστασης της ΕΕ που πρότεινε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν καταγράφει πως τα ποσοστά επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης παραμένουν μη ικανοποιητικά (γύρω στο 36 % το 2014-2015), ενώ εκτιμάται ότι 1,5 εκατ. άτομα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους από κράτη μέλη της ΕΕ στο εγγύς μέλλον.

Παρομοίως, μέχρι σήμερα 29.000 και πλέον άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, στο πλαίσιο του πρώτου μεγάλης κλίμακας μηχανισμού μετεγκατάστασης που συντόνισε η ΕΕ, ο οποίος συνέβαλε στη σημαντική μείωση της πίεσης επί των συστημάτων ασύλου της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Άμεση προτεραιότητα είναι τώρα να διασφαλιστεί η ταχεία μετεγκατάσταση όλων των υπόλοιπων επιλέξιμων ατόμων που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, 37.000 περίπου άτομα αναμένεται να μετεγκατασταθούν όντως στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.

Υπό τις συνθήκες αυτές η Κομισιόν προτείνει εντατικότερες προσπάθειες στον τομέα της επιστροφής, σε όλα τα μέτωπα.

Η Υπηρεσία Επιστροφών στο πλαίσιο του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα ενισχυθεί σημαντικά, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο εν λόγω οργανισμός μπορεί να εφαρμόσει μια πραγματικά προδραστική διαχείριση των επιστροφών, αλλά και να προωθήσει και να συντονίσει τη διαχείριση των επιστροφών σε επίπεδο ΕΕ.

Τα κράτη μέλη πρέπει να εξορθολογίσουν περαιτέρω τις πολιτικές τους στον τομέα της επιστροφής σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής του 2017 και το ανανεωμένο σχέδιο δράσης για τις επιστροφές, αλλά και σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Προς τον σκοπό αυτό, η Κομισιόν δημοσιεύει σήμερα ένα αναθεωρημένο εγχειρίδιο περί επιστροφής, που θα ενοποιήσει όλες αυτές τις συστάσεις προς τις εθνικές αρχές σχετικά με την επιστροφή. Τα κράτη μέλη μπορούν, όπου αρμόζει, να κάνουν χρήση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα εξωτερικά σύνορα, ώστε να εξασφαλιστεί η ταχεία διαχείριση των επιχειρήσεων επιστροφής, ιδίως σε περιπτώσεις σημαντικής εισροής αφίξεων.

Τέλος, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της επανεισδοχής από χώρες προέλευσης, πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα κίνητρα και οι μοχλεύσεις που διατίθενται σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση με τις χώρες της Αφρικής η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκαν σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από κοινού με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Ενώ η πρόοδος που σημειώθηκε πρέπει να συνεχιστεί, απαιτούνται περαιτέρω εργασίες σχετικά με ορισμένα βασικά ζητήματα. Τούτο περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική, ιδίως δε της θυρίδας του για τη Βόρεια Αφρική μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης από τα κράτη μέλη.

Σημειώνει δε ότι η μείωση του αριθμού των αφίξεων και των θανάτων στη θάλασσα σημαίνει ότι η συνεργασία κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου πρέπει να συνεχιστεί.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να συνεργαστούν στενά για το φιλόδοξο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή, ελεγχόμενη και νόμιμη μετανάστευση, την εκπόνηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους πρόσφυγες και το πλαίσιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προσφυγικού με πιλοτικές χώρες.

Παρουσιάζοντας το παραπάνω πακέτο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά πως "τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση δίκαιης, άρτιας και ρεαλιστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ". Σημείωσε ότι "τούτο συνεπάγεται ότι θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο, αλλά και ότι θα καταλήξουμε γρήγορα στη σωστή συμβιβαστική λύση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου".

Ο Επίτροπος δήλωσε ακόμη πως "σήμερα προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα πραγματικό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΕ για τις επιστροφές εντός του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και χρειάζεται να προσφέρουμε πραγματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των παράτυπων και επικίνδυνων μετακινήσεων. Η επένδυση σε πιο νόμιμες οδούς, τόσο για λόγους προστασίας όσο και για σπουδές ή εργασία, έχει επομένως ζωτική σημασία", κατέληξε.
Bookmark and Share