«Όσοι επιχαίρουν για την επικείμενη αποχώρηση Schaeuble από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, θα πρέπει να περιμένουν πριν ανοίξουν σαμπάνιες.
Ο διάδοχός του ενδεχομένως να μην είναι καλοδεχούμενος, και οι Ευρωπαίοι του Νότου - πάνω από όλα οι Έλληνες - δεν πρέπει να περιμένουν καλύτερη μεταχείριση», εκτιμά το Bloomberg.
Η προτεσταντική φιλοσοφία του Schaeuble είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, όπως τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Leonid Bershidsky.
Οπωσδήποτε οι προσωπικές του πεποιθήσεις έπαιξαν ρόλο στην κατεύθυνση της ακλόνητης πορείας λιτότητας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Ο Schaeuble εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, όπου ο ορθολογικός φιλελευθερισμός αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1950.
Αυτή η θεωρία παντρεύτηκε με μια φιλελεύθερη προσέγγιση υπέρ της αγοράς σε συνδυασμό με ισχυρό κράτος, ο ρόλος του οποίου είναι να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης.
Ο ορθολογικός φιλελευθερισμός εξασθένησε κάπως από τη δεκαετία του '70, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει μεγάλο μέρος της γερμανικής οικονομικής σκέψης.
Ως υπουργός οικονομικών και όσο περνούσαν τα χρόνια, έτεινε περισσότερο προς το «ορθολογικό» κομμάτι.
Κάποτε εξομολογήθηκε στον αδελφό του το εξής: «Όσο μεγαλώνω, τόσο πιο δύσπιστος γίνονται απέναντι στον καπιταλισμό».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μετακίνηση Schaeuble, δεν σημαίνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κανονισμός της Bundestag τροποποιήθηκε και ο Schaeuble θα ανοίξει την πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης στις 24 Οκτωβρίου, ως το παλαιότερο μέλος της Κάτω Βουλής.
Πλέον μέλος της Βουλής αποτελεί και το ακροδεξιό κόμμα AfD, καθώς και το SPD στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι του κυβερνητικού εταίτου.
Ο Schaeuble θα είναι σε θέση να βοηθήσει περισσότερο την καγκελάριο και το CDU από το νέο του πόστο.
Εξάλλου η απόφαση της Merkel να τον μετακινήσει στην Bundestag, καταδεικνύει τη σοβαρότητα των προθέσεών της για σχηματισμό κυβέρνησης με το FDP και τους Πράσινους.
Δυστυχώς για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου, οι πιθανοί υποψήφιοι διάδοχοι του Schaeuble, θα είναι ακόμη πιο σκληροί.
To FDP δεν είναι υπέρ του ορθολογικού φιλελευθερισμού αλλά είναι ξεκάθαρα υπέρ του νεοφιλελευθερισμού.
Τάσσεται κατά των διασώσεων, της διαγραφής χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Η Schaeuble θα αναζητούσε συμβιβασμούς στο πλαίσιο των καθιερωμένων κανόνων. Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για παράδειγμα, ήταν ένας τέτοιος συμβιβασμός.
Το FDP είναι κατά του ESM, τον οποίο χαρακτηρίζει ως απατηλό τέχνασμα.
Η πίστη των ηγετών του FDP στον καπιταλισμό είναι ισχυρότερη από αυτή τοθ Schaeuble, ενώ η πίστη τους στην αλληλεγγύη είναι ασθενέστερη.
Το FDP θέλει να «κυνηγήσει» τις χώρες της ΕΕ που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις τους.
Ο Schaeuble ήταν πρόθυμος να τους δώσει το «πράσινο φως».
Το Eurogroup γνώριζε ότι ο Schaeuble ήταν δύσκολο να ικανοποιηθεί, αλλά συνήθισαν το ύφος του και βρήκαν τρόπους να συνεργαστούν μαζί του.
Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο με έναν υπουργό της FDP, ο οποίος, τουλάχιστον αρχικά, είναι πιθανό να είναι ζηλωτής παρά ένας υποστητικτής της παράδοσης.
Είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι του Νότου, να νοσταλγήσουν σύντομα τον Schaeuble, καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.