Το νέο αφήγημα Τσίπρα: business ...και επενδύσεις! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Το νέο αφήγημα Τσίπρα: business ...και επενδύσεις!

  • H νέα ...μετάλλαξη του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ.
  • Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου

"Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία είναι να προχωρήσουμε μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουμε να... πιάνουμε τους στόχους και να βγούμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018", είπε ο Πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας το διήμερο "μπαράζ" τοποθετήσεών του με το νέο αφήγημα "Νυν υπέρ πάντων οι μεταρρυθμίσεις και η επιχειρηματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να "κωδικοποιήσει" τα (άμεσα) μηνύματα που έστειλε χθες σε επενδυτές και τα (έμμεσα) προς εταίρους, φροντίζοντας μάλιστα σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, εν όψει της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Γι' αυτό και σε διαδοχικές ερωτήσεις που δέχθηκε για το εάν επιθυμεί ή όχι την "έξωση" του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός απάντησε "και ναι και όχι", χαιρετίζοντας τις θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος και εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν πρόκειται να προκαλέσει κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Οριστικό διαζύγιο

Η φετινή ΔΕΘ σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί και… διά πρωθυπουργικών χειλέων την "ταφόπλακα" στον ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για θέσεις που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την… πρώιμη περίοδό του, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεγαλοφώνως και υπερηφάνως: Μας ασκείτε κριτική για έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πια.

Στην θέση του προσπαθεί το πρωθυπουργικό επιτελείο να οικοδομήσει ένα προφίλ απολύτως φιλικό στις επενδύσεις μεν αλλά με τον αστερίσκο ότι αυτές δεν θα αντιτίθενται στην προστασία του περιβάλλοντος και το εργασιακό πλαίσιο.

Επενδύσεις

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων πως η Κυβέρνηση θα εξετάσει το επόμενο διάστημα τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, καθώς και ότι, αν στο τέλος του 2018, λόγω ανάπτυξης, υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο, "τότε θα φροντίσουμε στοχευμένα να οδηγήσουμε αυτόν τον χώρο σε φορολογικές ελαφρύνσεις".

Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας ακολουθώντας τους ίδιους χαμηλούς τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση, απέφυγε μετωπικές επιθέσεις και περιορίστηκε σε χαμηλής εντάσεως αιχμές τόσο προς τη Ν.Δ όσο και προς τη ΔΗΣΥ. Ιδιαιτέρως δε για τη δεύτερη, ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στις διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα και τόνισε ότι του είναι αδιάφορο ποιος θα εκλεγεί.

Φρόντισε πάντως να ειρωνευτεί a priori τις διαδικασίες αναφέροντας δηλητηριωδώς ότι "πρώτη φορά βλέπει τόσους υποψηφίους αρχηγούς για ένα κόμμα που δεν έχει ακόμη ιδεολογική κατεύθυνση", καλώντας το να αποφασίσει εάν θα πάει με τη Δεξιά ή με την Αριστερά.

Για τη Ν.Δ επανέλαβε πως πρόκειται για κόμμα που αποτελεί μείγμα νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών ιδεών, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Πάνου Καμμένου, τονίζοντας όχι μόνο δεν είναι ακροδεξιός αλλά εκφράζει την πατριωτική κεντροδεξιά.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε μεταξύ άλλων για:

Μεταρρυθμίσεις

*Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ανήκει στην κατηγορία όσων ευθύνονται για τη χρεοκοπία. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε προοπτική και να φύγουμε από τη σκληρή επιτροπεία, μόνος δρόμος είναι να προχωρήσουμε μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουμε να πιάνουμε τους στόχους και να βγούμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

ΕΝΦΙΑ

*Δημιουργούμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο που θα μας δώσει τη δυνατότητα το 2019 να ελαφρύνουμε όσους έχουν επιβαρυνθεί . Αυτός είναι ο στόχος μας.

*Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση της συνολικής τιμής επιβάρυνσης, άρα θα επέλθει καλύτερη κατανομή. Για την επόμενη ημέρα, το πού θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο από το 2019 και μετά θέλει κουβέντα και δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε ποιους φόρους θα κατευθυνθεί.

*Υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Είναι άδικος φόρος αλλά σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία, δεν είναι. Άδικο είναι ότι λόγω της κρίσης δεν μπορεί να πουλήσει το ακίνητό του κάποιος που θέλει να το πουλήσει, λόγω της κρίσης.

*Αυτό που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

ΔΝΤ-Χρέος

*Η απόφαση του Ιουνίου για το χρέος ήταν πολύ θετική. Μπορεί να μην το εκτίμησε η αντιπολίτευση αλλά το εκτίμησαν οι επενδυτές. Τόσο με τις διαρκείς αναβαθμίσεις που είχαμε από τους διεθνείς οίκους, όσο και από την έξοδο στις αγορές.

*Μέσα στον Σεπτέμβριο έχουμε τις εκλογές στην Γερμανία αλλά μερικά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Χαίρομαι επειδή στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.

*Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα γιατί η γ' αξιολόγηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα. Μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ στον βαθμό που τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε και χωρίς. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Πρέπει κάποια στιγμή, μετά από 2,5 χρόνια, να αποφασίσουν. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για ένα success story ολόκληρης της Ευρώπης.

*Θέλω να πιστεύω ότι το Ταμείο δεν θα δημιουργήσει θέμα κωλυσιεργίας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ


*Αυτό που ίσως ενόχλησε (σ.σ.: στο άρθρο του για Α. Παπανδρεου) είναι η παράγραφος που μιλούσε για μια ομοιότητα: της περιόδου της αλλαγής του ’81 με το σήμερα.

*Αναφερόμουν στον φόβο ενός συστήματος εξουσίας που το είχε ονομάσει ο Παπανδρέου κατεστημένο της Δεξιάς, σήμερα είναι το κατεστημένο της διαπλοκής. Ο συστημικός φόβος απέναντι σε διαρκή προτάγματα για δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία.

*Αν έχω μια φιλοδοξία, δεν είναι να αντιγράψω κανέναν. Θέλω να είμαι αυτός που ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και το μνημόνιο. Και θα είμαστε εμείς που θα θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Γ' αξιολόγηση

*Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τη βασική ευθύνη της καθυστέρησης την είχαν οι δανειστές. Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού, αλλά η προσπάθεια αποδίδει. Αυτό το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ.

*Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα, θα καλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις. Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Αυτή ήταν και η συμβολή του γάλλου προέδρου, να έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι με καλή πίστη. Γιατί το τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει και το τέλος της κρίσης στην Ε.Ε.

Επενδύσεις

*Έρχονται και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως φίλοι των επιχειρήσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση της χώρας. Ρεκόρ το 2016 σε ξένες επενδύσεις. Πώς κάναμε τέτοιο ρεκόρ αφού έχουμε τόσο κακούς υπουργούς που μισούν τις επενδύσεις;

*Η κυβέρνηση είναι φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα. Εκεί όπου υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι ότι εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και το περιβάλλον. Αυτή είναι η διαφορά μας από τη νεοφιλελεύθερη οπτική, που τη λέμε ευθέως. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό, δεν θα έχουμε επενδύσεις.

Αυτοκριτική


*Η Κυβέρνηση αυτή δεν λειτουργεί κάτω από κανονικές συνθήκες. Δεν είναι εύκολο να κριθεί με τους ίδιους όρους με κυβερνήσεις που λειτουργούσαν υπό άλλους όρους.

*Πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα αξιολογήσεις, είχαμε την εντύπωση ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, μερίδα των εταίρων μάς υποσχόνταν κάποια πράγματα και μετά τα αθετούσαν. Έχουν γίνει αστοχίες βέβαια και λάθη, αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει πράγματα που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν.

Νέα γενιά


*Έγινε πολύς λόγος και δικαίως για τις συντάξεις, αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νέα γενιά. Να μιλήσουμε για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για τους νέους ερευνητές που κάνουν θαύματα. Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού, αλλά δίνουμε χώρο στη νεανική επιχειρηματικότητα. Οι πληγές είναι μεγάλες, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα με τη νέα γενιά.

Task force


*Λειτουργούν ήδη δύο επιτροπές. Μία για καθημερινά προβλήματα και μία που ασχολείται με το θέμα της προσέλκυσης των επενδύσεων. Η σύνθεση έχει να κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα είμαι επικεφαλής γιατί πιστεύω ότι σε μεγάλα επενδυτικά έργα μεγάλο ζήτημα είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη, στην υπογραφή, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα προκειμένου να προχωρήσουν μερικά projects. Αλλά να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν.

*Για εμάς υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Εκλογές

*Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Είμαι αισιόδοξος ότι η γ' αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της.

Κεντροαριστερά

*Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα. Πριν από τα μνημόνια είχαμε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Σήμερα έχουμε δύο πόλους: Μια Δεξιά που είναι μείγμα ακραίου νεοφιλελευθέρου και ακροδεξιού λαϊκισμού και, από την άλλη, έχουμε την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συζητήσουν για τους όρους της επόμενης μέρας: Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά.

Δημοψήφισμα

*Την περίοδο πριν από τις εκλογές του '15 είχα υπερασπιστεί μια πολιτική ενάντια στη λιτότητα με πάθος. Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν πάλεψαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ το α' εξάμηνο για να κερδίσουν αυτήν τη μάχη; Να αποφασίσετε γιατί μας κατηγορείτε. Γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα ή ότι δεχτήκαμε αμάσητα τα μνημόνια;

*Δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα, δεν θα είχαν ανοίξει ρωγμές στην ΕΕ.

*Δεν ξέρω για ποιο δημοψήφισμα λέτε (σ.σ.: ερωτηθείς για συνταγματική αναθεώρηση).

ΑΝΕΛ


*Το κόμμα δεν βρίσκεται προφανώς στο κόμμα της Αριστεράς αλλά είναι άστοχο να λέγεται ότι βρίσκεται στην Ακροδεξιά. Δεν κυκλοφορούσε ο κ. Καμμένος στα νιάτα του με βαριοπούλες. Κρατάει μια έντιμη στάση για τα πιστεύω του και δεν δημιουργεί προβλήματα γιατί είναι μια συνεργασία ειλικρινής. Ο κ. Καμμένος εκφράζει την πατριωτική Κεντροδεξιά.

Άδειες-Δικαιοσύνη

*Αυτός ο νόμος (σ.σ.: Παππά) ισχύει και σήμερα. Σήμερα, μετά από όσα μεσολάβησαν, την άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζομένων, έναν χρόνο μετά πιστεύω ότι έχουμε δικαιωθεί: Ο νόμος ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και αποφάσισε να προκηρύξει τον διαγωνισμό. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του θεσμού της ενημέρωσης. Στόχος μας είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αποκαθιστά στρεβλώσεις δεκαετιών.

*Υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη που τα αντιμετωπίζουμε όλοι. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα όχι στοχοποιώντας δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να γίνει η συζήτηση νηφάλια. Εμείς λειτουργούμε θεσμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share