Tι είναι ο "Συνασπισμός – Τζαμάικα" και γιατί προβάλλει ως το πιθανότερο σενάριο για την επόμενη μέρα στη Γερμανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Tι είναι ο "Συνασπισμός – Τζαμάικα" και γιατί προβάλλει ως το πιθανότερο σενάριο για την επόμενη μέρα στη Γερμανία

  • Απογοητευτικά ήταν τα ποσοστά που κατέγραψε τόσο το κόμμα της Μέρκελ όσο και του Σουλτς στις εκλογές της Κυριακής με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώσει πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με την καγκελάριο και θα βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Η απόφαση αυτή του Σουλτς αυτομάτως ωθεί την Μέρκελ την επόμενη μέρα σε προσπάθεια συνεργασίας με το κόμμα των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, που αποκαλείται και "Συνασπισμός Τζαμάικα" γιατί τα χρώματα των κομμάτων ταιριάζουν με τη σημαία της χώρας.

Guardian: Ο συνασπισμός τύπου "Τζαμάικα" το μόνο βιώσιμο σενάριο

Ο συνασπισμός τύπου "Τζαμάικα" είναι το μόνο βιώσιμο σενάριο, σύμφωνα με γράφημα του Gaurdian, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Λαμβάνοντας υπόψη πως το SPD δεν θα συμμετάσχει ξανά σε συνασπισμό με το CDU-CSU, η μόνη συνεργασία που μπορεί να πετύχει η καγκελάριος Merkel είναι με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους (Green).


Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων. Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

Bloomberg: Δυσκολία στο σχηματισμό ενός συνασπισμού Jamaica

Ωστόσο, η δυσκολία για τον σχηματισμό ενός λεγόμενου συνασπισμού Jamaica, γίνεται όλο και πιο εμφανής, αναφέρει το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων (FDP), Christian Lindner δήλωσε πως θα χρειαστεί να δει μια αλλαγή κατεύθυνσης προτού συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό.

Επίσης, το υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος των Πρασίνων, Winfried Kretschmann, προειδοποιεί ότι οι συζητήσεις θα είναι σκληρές, και θα απαιτήσει από τα κόμματα να συμβιβαστούν αρκετά.

Μακροχρόνιες συνομιλίες για τον συνασπισμό θα είναι πονοκέφαλος για το ευρώ, σε αντίθεση με το πιο καθοριστικό και φιλικό προς το ευρώ εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share