Πουτζντεμόν: Ο λαός της Καταλονίας δεν δέχεται τα μέτρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Πουτζντεμόν: Ο λαός της Καταλονίας δεν δέχεται τα μέτρα.

Παράνομη χαρακτήρισε την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, να ζητήσει την διάλυση της κυβέρνησης του και νέες εκλογές, ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν στο διάγγελμά του, καταγγέλλοντας την στάση της Μαδρίτης στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και όσα ακολούθησαν.

Δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι "χειρότερες επιθέσεις από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο".
"Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση", πρόσθεσε και συνέχισε: "Η ισπανική κυβέρνηση κινείται εκτός του Κράτους δικαίου".
Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.
Ο Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Ομως δεν πρόφερε τη λέξη "ανεξαρτησία" κατά την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους στα αγγλικά, διαβεβαίωσε ότι "οι ευρωπαϊκές αξίες" βρίσκονται "σε κίνδυνο", ενώ προειδοποίησε τους Ισπανούς, στα καστιλιάνικα, ότι θα πρέπει να περιμένουν και "νέες καταχρήσεις".

Ογκώδης διαδήλωση

Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε συνοικίες της Βαρκελόνης, ενώ 450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Πουτζντεμόν τέθηκε επικεφαλής της μεγάλης διαδήλωσης, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για "στασιασμό".

Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του κινήματος.

Ο Πουτζντεμόν είχε δεσμευτεί για σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155, βάσει της εντολής που δόθηκε μέσω του δημοψηφίσματος.

Η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για εξέγερση εάν προχωρήσει στην πράξη, δήλωσε νωρίτερα στο AFP δικαστική πηγή. Η κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Πάνω από δύο εκατομμύρια Καταλανοί, το 43% των ψηφοφόρων, ψήφισαν την 1η Οκτωβρίου κατά 90% υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τον Πουτζντεμόν σε ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η ΕΕ επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ένωση.

Και η θέση της Barcelona...

Όσον αφορά τη θέση της FC Barcelona, η ομάδα ανακοίνωσε ότι "υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της".

"Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί", δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share