Ώρα μηδέν για την Καταλονία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ώρα μηδέν για την Καταλονία

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για την Καταλονία, καθώς σήμερα ο πρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, Carles Puigdemont, θα μιλήσει στην τοπική βουλή (στις 19:00 ώρα Ελλάδας) είτε για να τραβήξει το σκοινί και να ανακοινώσει την ανεξαρτησία της περιοχής είτε για να προκηρύξει εκλογές, κάνοντας πίσω στην μετωπική που έχει ανοίξει με τον Mariano Rajoy.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ιστορική ημέρα και για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον Puigdemont, ο οποίος ουσιαστικά έχει μείνει μόνος, καθώς ακόμη και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau -η οποία τον είχε στηρίξει στην υπόθεση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και είχε καταδικάσει την επιχείρηση καταστολής από την κυβέρνηση της Μαδρίτης- δήλωσε χθες ότι δεν στηρίζει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Πάντως, στο τυπικό μέρος, οι Καταλανοί μοιάζουν να ξεπέρασαν το πρόβλημα της αναστολής της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, παρουσιάζοντας την σημερινή ομιλία του Puigdemont ως ενημέρωση για την πολιτική κατάσταση και οι τελευταίες δηλώσεις του ηγέτη των Καταλανών δείχνουν ότι θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο Puigdemont στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, την Κυριακή.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός της Ισπανίας M. Rajoy, αν είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει νέες εκλογές εκεί, απάντησε: «Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε εάν είναι σύννομο (...). Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν».

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia που έχει τίτλο «Στα χέρια του Puigdemont». Αντίθετα, η El Pais παρουσιάζει έγγραφα της Generalitat (καταλανική βουλή) τα οποία – σύμφωνα με την εφημερίδα – αποκαλύπτουν ένα «σχέδιο των Καταλανών που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση του ισπανικού κράτους».

Παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις τραπεζών, οίκων αξιολόγησης (Moody's, Fitch), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και ευρωπαίων ηγετών, οι Καταλανοί επιμένουν στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Οι αγορές από την πλευρά τους «στοιχηματίζουν» ότι σήμερα θα ξεκινήσει ένας κύκλος μεγάλων και τραυματικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Όπως μεταδίδει η Sole 24 Ore, σε σημείωμά της η JpMorgan προς τους επενδυτές, σημείωσε πως «η αβεβαιότητα θα διαρκέσει για μια σύντομη περίοδο αλλά θεωρούμε πως δίνεται η ευκαιρία για buy ενώ είναι μικρές οι πιθανότητες να επηρεαστούν άλλες αγορές».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα περνά τη χειρότερη πολιτική κρίση από την εποχή που πέθανε ο δικτάτορας Φράνκο. Αν δεν υποχωρήσει ο Puigdemont και οι Καταλανοί, ο Rajoy έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και υπαγωγής της περιοχής απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση.

«Θα είναι μια ιστορική μέρα ανεξάρτητα από το τι θα γίνει», δήλωσε στο Bloomberg ο Alejandro Quiroga, καθηγητής ισπανικής ιστορίας στο Πανεπιστίμιο του Νιουκάστλ. «Η ένταση έχει αγγίξει τέτοια επίπεδα που κάτι πρέπει να γίνει και αν η κυβέρνηση θέλει να κηρύξει την ανεξαρτησία της, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή, καθώς έχει ακόμα τη διεθνή προσοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share