"Φεστιβάλ Σπούτνικ" ή αλλιώς ...το πιο ακαλαίσθητο πανηγύρι της πόλης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

"Φεστιβάλ Σπούτνικ" ή αλλιώς ...το πιο ακαλαίσθητο πανηγύρι της πόλης.

 Με το ..."έτσι γουστάρω" γέμισαν γέμισαν τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης με πλαστικά τραπεζοκαθίσματα πάνω στους κήπους, και με οχήματα πάνω στα γρασίδι..


«Ο Δήμος παραχώρησε το συγκεκριμένο χώρο στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται για την πραγματοποίηση πολιτιστικών, αθλητικών και πολιτικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.
Η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων συνιστά παραβίαση των όρων της άδειας παραχώρησης, γι' αυτό και η Διοίκηση του Δήμου έχει ήδη αποστείλει κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».

Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Δήμου μετά τις απίστευτες εικόνες του Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ με τραπεζοκαθίσματα πάνω στους κήπους, και με οχήματα πάνω στα γρασίδια.

Το αμφιθέατρο δεν χρησιμοποιήθηκε, παρά μόνο για να παρκάρει ένα αμάξι μπροστά του...
«Όταν έχεις ένα αμφιθέατρο 500 θέσεων και επιλέγεις να καταπατήσεις το πράσινο δεν υπάρχει δυστυχώς γιατρεια», σχολίασε στο FB ένας εκ των αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, μιλώντας για το αμφιθέατρο το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε για τη συναυλία.
«Δεν κάνεις τη συναυλία πάνω στο πράσινο, δεν καταστρεφεις το πράσινο με τα φορτηγά σου, δεν ψηνεις πάνω στο πράσινο, δεν βάζεις εκατοντάδες ανθρώπους να ποδοπατησουν το πράσινο, δεν εξαφανιζονται τα δέντρα που φυτεψε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας πριν από 6 μήνες. Αναρωτιέμαι αλήθεια ποιο είναι αυτό το ανθρώπινο είδος που θεωρεί όλα αυτά φυσιολογικά».


Τα πάρκα της Νέας Παραλίας δεν είναι συνηθισμένα πάρκα, λόγω του κακού εδάφους (μπάζα) και της παρουσίας θαλασσινού νερού. Επιπλέον πέρα απ' την επιφανειακή ταλαιπωρία, παραβάσεις των όρων χρήσης προκαλούν συχνά προβλήματα στην μη ορατή υπεδάφια άρδευση με αποτέλεσμα τις απώλειες δέντρων.
Οπότε, όσοι αφελώς υποστήριξαν ότι «αφήστε μωρέ τα παιδιά δυο μέρες να κάνουν ό,τι θέλουν και μετά τα μαζεύουν και φεύγουν κι ούτε γάτα ούτε ζημιά» μάλλον δεν ξέρουν για τι μιλάνε.

Οι δε διοργανωτές του φεστιβάλ απάντησαν επιθετικά, χωρίς καν να απολογηθούν για το ότι έβαλαν τραπεζοκαθίσματα χωρίς να έχουν άδεια!

«Το φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτήν την Παρασκευή στη Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στην πόλη. Πλούσιες συζητήσεις, όμορφες συναυλίες, καθώς και πλήθος συλλογικοτήτων και εκθετών μετέτρεψαν αυτό το φεστιβάλ ακριβώς σε αυτό που επιδιώκαμε να είναι: μία γιορτή ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλες και σε όλους, που θα αποδεικνύει ότι ένα άλλο πρότυπο σχέσεων είναι εφικτό και θα αποτελεί ένα ουσιαστικό πολιτικό και πολιτιστικό αντιπαράδειγμα.
Δυστυχώς, η κακοκαιρία δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του διημέρου και η δεύτερη ημέρα αναβλήθηκε. Η μία μέρα αυτή, ωστόσο, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων.
Ως προς τα σχόλια για την αισθητική, είναι σαφές ότι το ζήτημα που προέκυψε είναι βαθύτερο και εμπεριέχεται στη συνολικότερη αντίληψη περί της αξιοποίησης των δημόσιων χώρων. Αυτοί που οραματίζονται δημόσιους χώρους κλειστούς και στείρους που δεν θα είναι αξιοποιήσιμοι από συλλογικότητες ή φορείς αλλά ούτε από τους πολίτες είναι οι ίδιοι που αντιδρούν στην παραχώρηση του πάρκου για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και οι ίδιοι που θεωρούν προσβολή τις αισθητικής τους εκατοντάδες ανθρώπους που διασκεδάζουν και μέσα στη δύσκολη καθημερινότητά τους βρίσκουν διέξοδο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.
Σε ό,τι αφορά την καταγγελία για την παράβαση του εγγράφου παραχώρησης του χώρου των εκδηλώσεων οι διοργανωτές του Φεστιβάλ σημειώνουν ότι «παραθέτουν το ίδιο το έγγραφο που αναφέρει ότι εφόσον δεν προκαλεί φθορές μπορεί να εγκατασταθεί προσωρινός εξοπλισμός».
«Οι ευθύνες που βαραίνουν το δήμο, όμως, υπάρχουν και δε βρίσκονται στο γεγονός ότι μας παραχώρησε το πάρκο για να το «μολύνουμε» με την αισθητική μας. Βρίσκονται στο γεγονός ότι, αδιαφορώντας για τη συνολική κατάσταση της πόλης, η διοίκηση του δήμου αναζητά περιοχές βιτρίνες που θα μένουν ανέγγιχτες, την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο τμήμα της παραμένει υποβαθμισμένο. Όταν, λοιπόν, κάποιοι επιλέγουν να μας καταγγείλουν, γιατί τους προσβάλλουμε την αισθητική, εμείς επιλέγουμε να διεκδικούμε περισσότερους ελεύθερους χώρους.
Επιλέγουμε να διεκδικούμε μία πόλη δομημένη στις ανάγκες των πολιτών της, ανεξάρτητα αν αυτοί μένουν στην παραλιακή ή στο Βαρδάρη.
Το Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να δείξει ότι η ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό είναι δικαίωμα, για να γίνει όσο το δυνατόν ευρύτερο και συμμετοχικό. Αν μένει κάτι να κάνουμε, λοιπόν, είναι να ευχαριστήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που με την παρουσία και τη βοήθειά του στήριξε το εγχείρημα μας και έκανε την περασμένη Παρασκευή πολύ ομορφότερη».
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε κατά τη γνώμη μου.

Ναι, να γίνονται φεστιβάλ και εκδηλώσεις στους δημόσιους χώρους -γι' αυτό άλλωστε ο Δήμος έδωσε την άδεια να γίνει το Φεστιβάλ στη Νέα Παραλία.
 Όχι όμως να κάνει ό,τι θέλει ο καθένας αδιαφορώντας για την τυχόν μακροπρόθεσμη και μόνιμη βλάβη που προκαλεί.
Πέρα απ' την επιφανειακή ταλαιπωρία, τυχόν παραβάσεις των όρων χρήσης προκαλούν συχνά προβλήματα στην μη ορατή υπεδάφια άρδευση με αποτέλεσμα τις απώλειες δέντρων.
Το χειρότερο είναι πως η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως δεν παραβίασε τη συμφωνία παραθέτοντας το έγγραφο που αναφέρει ότι εφόσον δεν προκαλεί φθορές μπορεί να εγκατασταθεί προσωρινός εξοπλισμός.

Όμως η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύεται από το αίτημα που κατέθεσε στον δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, δεν ζητούσε άδεια για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αλλά μόνο την παραχώρηση του χώρου.
Όπως φαίνεται, ζητούσαν την παραχώρηση του «Κήπου των Εποχών» με σκοπό τη χρήση του χώρου για τη διεξαγωγή διήμερου εκδηλώσεων, ενώ ενημέρωναν πως για την υλοποίηση του φεστιβάλ θα χρειαστεί να εγκατασταθεί υλικοτεχνική υποδομή.

Καμία αναφορά δε γινόταν στο αίτημα για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αναφέρουν πηγές από τον δήμο, καθώς όπως ξεκαθαρίζεται, σε τέτοια περίπτωση, απαιτείται ξεχωριστή άδεια. Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας έβγαλαν μια εξαιρετικά κατατοπιστική ανακοίνωση. (Ελπίζω πως θα εισακουστούν.)

Αρχικά, να επισημάνουμε ότι η Νέα Παραλία σχεδιάστηκε ως ένας μεγάλος χώρος πρασίνου με 13 θεματικούς κήπους παράλληλα με το πλακόστρωτο και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μεγάλο χώρο-γήπεδο που θα μπορούσε να υποδέχεται φεστιβάλ ή πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις κοινού με απαιτητικές εγκαταστάσεις. 
Οι χώροι πρασίνου σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Νέας Παραλίας έχουν πολλά προβλήματα, λόγω του κακού εδάφους (μπάζα) και της παρουσίας θαλασσινού νερού, καθώς επίσης επειδή δεν έχουν την αναγκαία φροντίδα εξ αιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπροσθέτως, αναφέρουμε τη διαπιστωμένη κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων επί του πρασίνου, που εκτός από την επιφανειακή ταλαιπωρία, προκαλούν συχνά προβλήματα στην μη ορατή υπεδάφια άρδευση με αποτέλεσμα τις απώλειες δέντρων. 
Άποψή μας είναι ότι, η παρουσία οχημάτων στο πλακόστρωτο και η κυκλοφορία και στάθμευση επί του ξύλινου δαπέδου και του πρασίνου θα έπρεπε να απαγορεύεται ρητά, διότι, εκτός του ότι τα οχήματα είναι ασύμβατα καθώς και επικίνδυνα για τους περιπατητές της Νέας Παραλίας, προκαλούν πολύ μεγάλες φθορές. 
Σε ότι αφορά στο ξύλινο δάπεδο, αυτό δεν έχει κατασκευαστεί για την κυκλοφορία οχημάτων και η επανειλημμένη, δυστυχώς, εικόνα αυτοκινήτων και μηχανών πάνω στην επιφάνειά του, προκαλεί μία συσσωρευόμενη κόπωση στο στατικό φορέα και την ξύλινη επίστρωση. 

Ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο παραχωρητήριο προς τους διοργανωτές εφιστούσε την προσοχή στο θέμα της προστασίας του πρασίνου, αποδείχθηκε ότι αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό, μετά την εμπειρία της ανάπτυξης των εκδηλώσεων πάνω στο πράσινο, από τους διοργανωτές του πρόσφατου φεστιβάλ, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αλάνας που πλαισιώθηκε με τραπεζοκαθισμάτα και την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων που (αναγκαστικά) περπατούσαν πάνω στο πράσινο και το πλήγωναν με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ υπήρχε αμφιθέατρο 500 θέσεων με δυνατότητα πολλών ορθίων όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι προγραμματισμένες συναυλίες. 

Ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας" προτείνει, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει, τη δημιουργία Κανονισμού Λειτουργίας της Νέας Παραλίας όπου εκτός των άλλων θα προβλέπει την αναγκαία παρουσία κατά την διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, δημοτικού υπαλλήλου που θα αναλαμβάνει χρέη τελετάρχη, δηλαδή, θα ενημερώνει, θα συμβουλεύει και θα βοηθά τους διοργανωτές σε αυτό που έχουν να κάνουν. 
Στο τέλος, θα συντάσσει μία αναφορά που θα καταγράφει το γεγονός και τα αποτελέσματα. 
Να επισημάνουμε εδώ, ότι αν αυτό είχε προβλεφθεί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλές παρατυπίες. 
Ευχαριστούμε τους φίλους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που στηρίζουν τις προσπάθειές μας και προτρέπουμε όλους να συμβάλλουν σ' αυτές για να συνεχίσει η Νέα Παραλία να είναι ο πνεύμονας της Θεσσαλονίκης. Πάντοτε είμαστε στη διάθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τέτοια προβλήματα.
Lifo.gr
Bookmark and Share