Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Νέα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των δραστών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Νέα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των δραστών


Νέα στοιχεία έρχονται στο για την άγρια εκτέλεση του γνωστού ποινικολόγου μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού 154 στα Εξάρχεια.

Η ασυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο νέα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των δύο δραστών

Η αστυνομία αναζητά έναν άνδρα ηλικίας 30 – 40 ετών, ύψους 1.80 περίπου, αδύνατο, μελαχρινό, αξύριστο (δύο ημερών), με κοντά σκούρα μαλλιά ο οποίος πιθανόν φορούσε τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και λεπτό μπουφάν χρώματος λευκού.

Ο δεύτερος δράστης είναι ηλικίας 27-40 ετών, ύψους 1.65 έως 1.70, αδύνατος με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος με κοντά σκούρα μαλλιά ο οποίος φορούσε κοντομάνικη μπλούζα.

Η υπόθεση της δολοφονίας του έχει σοκάρει το πανελλήνιο.Οι δύο εκτελεστές παρέμειναν στο γραφείο του Ζαφειρόπουλου επί 20 λεπτά.

Ο θάνατός του φαίνεται πώς προκλήθηκε από έναν πυροβολισμό στο στήθος, με το τραύμα να μην είναι διαμπερές, καθώς η μικρού διαμετρήματος σφαίρα βρέθηκε στο σώμα του.

Οι δράστες χτύπησαν την πόρτα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, στη συνέχεια ζήτησαν από τον συνεργάτη του θύματος να τους αφήσουν μόνους με τον 52χρονο δικηγόρο, τότε εκείνος ζήτησε στον 32χρονο συνεργάτη του να αποχωρήσει για να συζητήσει μαζί τους.

Ο νεαρός δικηγόρος αποχώρησε. Μετά από περίπου δεκαπέντε λεπτά που συνομιλούσα στο γραφείο του ακούστηκε πυροβολισμός. Όταν επέστρεψε, βρήκε τον εργοδότη του, νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Ο συνεργάτης του φέρεται να φώναξε βοήθεια μας σκοτώνουν

Το λάθος κουδούνι

Χτύπησαν το κουδούνι άλλου δικηγορικού γραφείου στο ίδιο κτίριο. Ζήτησαν το δικηγόρο, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση.

Ο διάλογος που έγινε με υπάλληλο άλλου δικηγορικού γραφείου είναι ο εξής:

-«Τον Μιχάλη Θέλουμε»

-«Δεν έχουμε κάποιον Μιχάλη εδώ»

-«Τον κ. Ζαφειρόπουλο»

-«Χτυπήστε δίπλα»

Οι εκτελεστές στη συνέχεια χτύπησαν στο σωστό κουδούνι.

Μπήκαν στο κτίριο και πήγαν στο γραφείο του γνωστού δικηγόρου.


Συγκλονισμένη η σύζυγός του

Δίπλα στη σύζυγο και τα παιδιά του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που το απόγευμα της Πέμπτης δολοφονήθηκε στο δικηγορικό γραφείο του στην Ασκληπιού, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκονται από χθες φίλοι της οικογένειας.

«Καταστροφή, καταστροφή τον εκτέλεσαν!», είναι τα λόγια της συζύγου του γνωστού ποινικολόγου σύμφωνα με την Ειρήνη Αθανασιάδη που μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι της οικογένειας.

«Η γυναίκα του μου έλεγε: "καταστροφή, καταστροφή τον εκτέλεσαν! Δεν έπαθε τροχαίο, δεν πήγε από την καρδιά του, τον εκτέλεσαν!". Όλο το βράδυ αυτό έλεγε», ήταν συγκεκριμένα τα λόγια της κ. Αθανασιάδη, κόρης του εκδότη της «Βραδυνής» Τζώρτζη Αθανασιάδη που στις 19 Μαρτίου του 1983 δολοφονήθηκε στο γραφείο του από τη 17 Νοέμβρη.

Ειδικότερα, μιλώντας για την οικογένεια η κ. Αθανασιάδη είπε στους δημοσιογράφους: «Μια εξαιρετική οικογένεια, ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Τον πατέρα του τον είχαμε δικηγόρο πάρα πολλά χρόνια όταν είχαμε την «Βραδυνή» και από τότε και με τα αδέρφια του είχαμε διατηρήσει μία άριστη φιλία. Ένας σπάνιος δικηγόρος και αυτό είναι κάτι που με συγκλονίζει γιατί με φέρνει πίσω στην ιστορία του πατέρα μου που έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που. Μπήκαν στο γραφείο του όπως μπήκαν και στο Μιχάλη. Στον πατέρα μου μπήκε ένας, στον Μιχάλη δύο. Εμένα ήταν άλλη εποχή, εποχή τρομοκρατίας, του Μιχάλη είναι ασύλληπτο. Όσο μπαινοβγαίνουν έτσι ελεύθερα όλοι αυτοί οι πληρωμένοι θα ναι δύσκολα να σταματήσει. Το τελευταίο διάστημα μόνο αυτά ακούμε στην τηλεόραση. Πληρωμένα συμβόλαια, πληρωμένες δολοφονίες...».


Αύριο το τελευταίο αντίο

Το ραντεβού που είχε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος το βράδυ της Πέμπτης φένεται ότι δεν κλείστηκε με τον συνηθισμένο τρόπο. Μέσω της γραμματέας του. Πιθανόν οι δράστες ανέφεραν κάποιο ισχυρό όνομα που χρησιμοποιήθηκε σαν κλειδί ώστε να τους δεχτεί προσωπικά, φαίνεται πως επικοινώνησαν απευθείας με τον ίδιο.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμπαράσταση όλων στις δύσκολες στιγμές της οικογενειας μας, μετά τον άδικο χαμό του Μιχάλη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες βράδυ στο γραφείο του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Σάββατο στις 3 μετά το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος (Λεωφ. Ιασωνίδου και Χρυσάνθου Τραπεζούντος) και θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο Ελληνικού.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Oπως μετέδωσε στον realfm, ο αστυνομικός συντάκτης Μαρίνος Αλειφέρης, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο άτυχος δικηγόρος δέχτηκε μια σφαίρα στην δεξιά θωρακική χώρα από όπλο μικρού διαμετρήματος, κατά πάσα πιθανότητα περίστροφο καθώς και ότι στο σημείο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας.

Με μια σφαίρα, οι εκτελεστές του τον πυροβόλησαν στο θώρακα. Η σφαίρα χτύπησε την καρδιά και προκάλεσε ρήξη πνεύμονα.

Το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι ήταν μικρού διαμετρήματος. Το πιθανότερο, να τον εκτέλεσαν με περίστροφο. Στον τόπο της δολοφονίας, δεν βρέθηκε άλλωστε κάλυκας. Ο πυροβολισμός σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή έγινε από απόσταση ενός με ενάμισι μέτρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έκανε ενστικτωδώς μια κίνηση με τα χέρια του για να προστατευτεί. Αλλά το χτύπημα ήταν «επαγγελματικό». Βρήκε τον 52χρονο στη δεξιά πλευρά του θώρακα.

Αφού εκτέλεσαν τον 52χρονο, οι δυο δολοφόνοι έφυγαν πεζή και κινήθηκαν αντίθετα από την Ασκληπιού, με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Το τελευταίο τηλεφώνημα στην οικογένεια

«Θα αργήσω λίγο το βράδυ γιατί μου ζήτησαν ραντεβού δύο νέοι πελάτες». Αυτή φαίνεται πως ήταν η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δικηγόρος με τη σύζυγό του, όπως γράφει το «Έθνος».

Έτσι οι αστυνομικοί αναζητούν προσωπικές σημειώσεις, μηνύματα sms, τηλεφωνικές επικοινωνίες του 52χρονου δικηγόρου, επιχειρώντας να εντοπίσουν εκείνες που χαρακτηρίζονται ύποπτες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή επέκτασης των ερευνών προς χώρους και πρόσωπα.

Κομβική είναι η κατάθεση του 32χρονου στενού συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος φέρεται να άνοιξε στους δύο δράστες, να έμεινε μαζί τους μέχρι να τους δεχθεί ο δικηγόρος και συμμετείχε για περιορισμένο χρόνο στη συνάντησή τους πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί.

Ο νεαρός φαίνεται να είναι σοκαρισμένος, ωστόσο οι αστυνομικοί επιχειρούν σε πρώτο χρόνο να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των δραστών. Αρχικά επιχειρείται να διαπιστωθεί αν οι δράστες είχαν κλείσει «ραντεβού» θανάτου με τον άτυχο δικηγόρο ή ήταν μια «έκτακτη» προσέλευση συνάντησης για… νομικές συμβουλές. Παράλληλα προσπαθούν να αντλήσουν λεπτομέρειες από τον 32χρονο για τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, την προφορά λόγου και λέξεις κλειδιά, που θα μπορούσαν να αναδείξουν χώρες προέλευσης.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν γεννημένος το 1965 και γιόρτασε τα γενέθλια του πριν λίγες ημέρες, στις 6 Οκτωβρίου. Ήταν πατέρας δύο παιδιών και μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια. Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση και ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ήταν γιος του αείμνηστου Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ενώ ο αδελφός του Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος το 2010 διεκδίκησε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του συλλόγου το 2005 και σύμβουλος το 1996.

Πρόκειται για δικηγόρο που είχε ασχοληθεί με υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα όπου εκπροσωπούσε τον επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκο, με την υπόθεση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power, με τα αποκαλούμενα «στημένα ματς στο ποδόσφαιρο».

Τα χαρακτηριστικά των δολοφόνων

Από την πρώτη στιγμή, έστω κι αν ήταν σε κατάσταση σοκ, ο 32χρονος δικηγόρος που είδε τους δολοφόνους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, είχε πει στην αστυνομία πως οι δυο άνδρες που εκτέλεσαν τον 52χρονο ήταν ένας ψηλός κι ένας κοντός.

Του ήταν και οι δυο άγνωστοι. Μιλούσαν σπαστά ελληνικά αλλά δεν μπόρεσε να προσδιορίσει προφορά τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρώτος ήταν ύψους περίπου 1,80, αδύνατος, μελαχρινός, με κοντά μαλλιά, ηλικίας 30 έως 40 ετών. Φορούσε τζιν παντελόνι και λευκό μπουφάν. Ο δεύτερος ήταν περίπου 1,70, αδύνατος με ανοιχτό δέρμα και σκούρα κοντά μαλλιά. Φορούσε παντελόνι κι ανοιχτόχρωμη μπλούζα.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τους δράστες

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, περνούν σε πρώτη φάση απά «ψιλό κόσκινο» τις υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με το έγκλημα.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε ασχοληθεί με υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα όπου εκπροσωπούσε τον επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκο, με την υπόθεση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power, με τα αποκαλούμενα «στημένα ματς στο ποδόσφαιρο».

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώνεται στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες μπορεί να είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του -κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά τη νύχτα- και εμφανίστηκαν ως πελάτες στο γραφείο.

Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό και μαρτυρίες έξω από το γραφείο, για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δύο δραστών, καθώς μέσα στο γραφείο δεν υπήρχαν κάμερες που θα μπορούσαν να καταγράψουν τους δολοφόνους και τα όσο διημείφθησαν.

Παράλληλα, παίρνουν καταθέσεις από όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του 52χρονου δικηγόρου, προκειμένου να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες για τις επαγγελματικές του υποθέσεις και ότι άλλο τον αφορούσε και ενδεχομένως να βοηθήσει στην έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share