Citigroup: Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να σταθεί στα πόδια της.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Citigroup: Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να σταθεί στα πόδια της..


Μπορεί οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού προγράμματος να έχουν δηλώσει την πρόθεση και επιθυμία τους να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη.



Αυτό αναφέρει η Citigroup στο σημερινό της σχόλιο, στο οποίο επισημαίνει ότι οι πιέσεις για μια γρήγορη τρίτη αξιολόγηση αυξάνονται σημαντικά.

Ο επικεφαλής της Eurogroup, J. Dijsselbloem είπε σε συνέντευξή του ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τρέχουσα (τρίτη) αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του 2017, τονίζοντας όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν "ψηφίζει τόσο πολύ νέα μέτρα, αλλά μέτρα εφαρμογής".
Ξεχωριστά, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και ότι δεν υπάρχουν δύσκολα νομοσχέδια μεταξύ των προαπαιτουμένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει φέτος τις αποδόσεις των δημοσιονομικών στόχων (δηλ. πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ) και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διανείμει μέρος του πλεονάσματος στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα («κοινωνικό μέρισμα»).

Ο Dijsselbloem ζήτησε επίσης διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών (εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με το εάν απαιτείται επανεξέταση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων) και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω μείωση του χρέους.

Κάλεσε επίσης για πολιτική σταθερότητα και την αποφυγή των εκλογών πριν από την προγραμματισμένη προθεσμία το φθινόπωρο του 2019.

Ανάλογες εκκλήσεις προήλθαν και από τον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις αξιολόγησης και αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα για μια έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.

Χωρίς υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν το waiver της ΕΚΤ και θα πρέπει να επιστρέψουν στην πιο δαπανηρή λύση της χρήσης του ELA.

Ο Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, σχετικά με τα AQR για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά κάλεσε τις τράπεζες να συνεργαστούν περισσότερο για την εξεύρεση λύσεων για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των NPL.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η διάθεση μεταξύ των θεσμών που εμπλέκονται στην τρίτη αξιολόγηση (η Ελλάδα και όλοι οι δανειστές της) δεν ήταν ποτέ πιο αισιόδοξη από την έναρξη της διάσωσης το καλοκαίρι του 2015.

Η πιθανότητα μιας «καθαρής» εξόδου από το 7ετές μακρύ διάστημα διάσωσης αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την Αθήνα να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και για τους πιστωτές να αποδεχθούν κάποιο συμβιβασμό.

Ωστόσο, η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο δρόμος για την Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι αρκετά μεγάλη.
Η Ελλάδα παραμένει σε πιο εύθραυστη θέση από όταν ήταν η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία λιγότερο από δώδεκα μήνες πριν από το τέλος της δικιάς τους διάσωσης τους, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share