Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Λέσβου: Το νησί βουλιάζει και πάλι από μετανάστες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Λέσβου: Το νησί βουλιάζει και πάλι από μετανάστες

Σε οριακό σημείο  έχει φθάσει πλέον η κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όσον αφορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας, την εικόνα εξαθλίωσης που παρουσιάζουν τα «υπερφορτωμένα» hotspots -  ειδικά στη Μόρια όπου σε ένα Κέντρο Υποδοχής χωρητικότητας 2.500 ατόμων, στοιβάζεται υπερδιπλάσιος αριθμός ανθρώπων -  και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όπου οι κάτοικοι βλέπουν πλέον την υπομονή τους να εξαντλείται.

Ακραία στοιχεία, όπως τα επανεμφανιζόμενα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής να επανεμφανίζονται στη Λέσβο τη Χίο και τη Σάμο, «φορώντας τη μάσκα» των αγανακτισμένων πολιτών.

Την Τετάρτη το ξημέρωμα το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση ακόμα 128 προσφύγων και μεταναστών, των οποίων τα δουλεμπορικά εντοπίστηκαν να πλέον ακυβέρνητα, σε συνολικά τρία περιστατικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες  -  που ενημερώνονται καθημερινά,  την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στη Λέσβο υπολογίζεται στους 9.917 πρόσφυγες και μετανάστες, 5.736 στη Χίο και 4.563 στη Σάμο.

Επιπλέον το χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών Αυγούστου - Οκτωβρίου καταγράφηκαν 12.607 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για την περίοδο όπου  παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών τη Μεσόγειο, αφού οι τελευταίοι εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες.

Όμως, εφέτος οι αφίξεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. στη χώρα μας παρουσίασαν ραγδαία άφιξη συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στα ελληνικά νησιά αφήχθησαν 3.110 περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου το 2016 (συνολικά 9.497), παρά το γεγονός ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης  - Τουρκίας για τον έλεγχο των ροών παραμένει σε ισχύ, ενώ στις 25 του περασμένου Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης   από την Ελλάδα προσφύγων κατόχων ασύλου, σε κάποιο άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ.

Συνεπώς όλοι όσοι έφθασαν και πρόκειται να έρθουν από εδώ και στο εξής είναι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η  «ασφυκτική κατάσταση στα hotspots, καθώς και η αδιαφορία που επιδεικνύουν τόσο η ελληνική Πολιτεία όσο  και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την αποσυμφόρηση των νησιών, προκαλεί πλέον μαζικές αντιδράσεις στους κατοίκους.

Την περασμένη Τρίτη το ΔΣ του Δήμου Λέσβου  αποφάσισες να καλέσει τους κατοίκους σε πανλεσβιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νησί, απαγορεύοντας επιπλέον σε βουλευτές και πολιτευτές όλων των  κομμάτων να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του εορτασμού  της απελευθέρωσης του νησιού από τη ναζιστική Κατοχή (8 Νοεμβρίου 1944).

Επίσης με ένα πολύ δεικτικό όσο και «αιχμηρό» ψήφισμα διαμαρτυρίας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε :

·    Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, τη διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές και τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

·    Να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων.

·    Να ζητήσει α) την διερεύνηση των καταγγελιών ότι Μ.Κ.Ο. ή ορισμένα μέλη τους έχουν διασυνδέσεις με διακινητές, β) αστυνόμευση στα σημεία όπου βγαίνουν οι βάρκες με πρόσφυγες - μετανάστες για να ελεγχθεί αν υπάρχουν άτομα που όπως καταγγέλλεται τους κατευθύνουν

·    Να αντισταθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους

·    Να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαφαινόμενο κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να καταστραφεί η τοπική κοινωνία, με βάση το συμφέρον του τόπου μας.
Bookmark and Share