Paradise Papers: Πώς η παγκόσμια ελίτ «εξαφάνισε» μερικά... τρισ. δολάρια - Τα πιο τρανταχτά ονόματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Paradise Papers: Πώς η παγκόσμια ελίτ «εξαφάνισε» μερικά... τρισ. δολάρια - Τα πιο τρανταχτά ονόματα

Σάλος έχει προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τις νέες αποκαλύψεις εγγράφων που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι ζάμπλουτοι του πλανήτη διατηρούν και αναπαράγουν την περιουσία τους κρύβοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους. 


Μεταξύ αυτών, μερικοί από τους πιο γνωστούς ηγέτες, πολιτικούς και επιχειρηματίες, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ, ο αμερικάνος υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, ο γαμπρός του Putin, ο οικονομικός σύμβουλος του Trump, ο Rex Tillerson από την εποχή στην Exxon Mobil και ένας στενός συνεργάτης του καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau.

Τι περιλαμβάνουν;

Μετά τα Panama Papers, τα Paradise Papers, συνολικά 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πληροφορίες αφορούν πολιτικούς, celebrities και ζάμπλουτους που προστατεύουν τα χρήματά τους από τους φόρους, κρύβουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και πραγματοποιούν κρυφές συναλλαγές. Οι περισσότερες από τις συναλλαγές που βγήκαν στο φως είναι νόμιμες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν ανήθικες. Άλλωστε όπως είχε αναφέρει μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, ο Barack Obama, «το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά είναι νόμιμα και όχι παράνομα».

Τα αρχεία που προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Appleby, η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών για offshore. Στα στοιχεία της Appleby εντοπίζονται λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς του σκιώδους συστήματος των offshore. Από τον πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών Asiaciti Trust προέρχονται 500.000 έγγραφα.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη ICIJ, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian, ενώ στην Ελλάδα τα στοιχεία δημοσίευσε η εφημερίδα Έθνος.

Ποιος εκτέθηκε;

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Wilbur Ross, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, βρέθηκε να έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τον γαμπρό του ρωσικού προέδρου Vladimir Putin και με έναν Ρώσο ολιγάρχη που του έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Μετά την ένταξή του στην κυβέρνηση Trump, ο W. Ross φέρεται να έχει διατηρήσει ένα ποσοστό στην Navigator Holdings, μια ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει εν μέρει στην πρώην εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων του Ross. Ένας από τους κορυφαίους πελάτες της Navigator αποκαλύφθηκε ότι είναι η Sibur, ένας ρωσικός ενεργειακός γίγαντας του οποίου οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τον Gennady Timchenko, ρώσο δισεκατομμυριούχο και σύμμαχο του Putin. Άλλοι κορυφαίοι μέτοχοι της Sibur είναι ο Leonid Mikhelson, επίσης σύμμαχος του Putin, και ο γαμπρός του Putin Kirill Shamalov.

Το μερίδιο του Wilbur Ross στη Navigator συνδέεται με εταιρείες στα νησιά Κέιμαν.

Παρουσία 130 Ελλήνων στη λίστα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το «Εθνος», περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με εταιρείες offshore και εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.

Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, αλλά και μεγαλοστέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

Τα μυστικά της Ελισάβετ και του... Bono των U2

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει περίπου 13 εκατ. δολάρια σε ιδιωτικούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες. Αν και δεν είναι παράνομο, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το γιατί η επικεφαλής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας επενδύει περιουσιακά στοιχεία εκτός της χώρας.

Μεταξύ άλλων στα έγγραφα εντοπίστηκαν και τα ονόματα των Bono των U2 και της Madonna, όπου ο πρώτος έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία μέσω μιας εταιρείας στη Μάλτα και η Madonna επένδυσε σε μια εταιρεία με ιατρικές προμήθειες μέσω υπεράκτιων λογαριασμών.

Ο Stephen Bronfman, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau, φέρεται να έχει φοροδιαφύγει κατά εκατομμύρια δολάρια μέσω υπεράκτιων λογαριασμών. Πρόκειται για μια αμήχανη στιγμή για τον καναδό πρωθυπουργό, καθώς έχει δεσμευτεί να «πατάξει» τους φορολογικούς παραδείσους.

Ο Gary Cohn, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Trump, συνδέεται με 22 εταιρίες με έδρα τις Βερμούδες, την περίοδο που εργαζόταν στην Goldman Sachs.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θέσης του ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil.

Οι δύο γιοί του πρωθυπουργού της Τουρκίας Binali Yıldırım, Erkam και Bulent Yildirim είναι μοναδικοί μέτοχοι δύο εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στη Μάλτα. Η πρώτη, η Hawke Bay Marine Co. ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2004. Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία κατέχει ή διαχειρίζεται πλοία. Η δεύτερη εταιρία, η Black Eagle Marine Co. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2007. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Erkam, κύριος μέτοχος των εταιρειών, είναι επίσης διευθυντής και των δύο. Οι εταιρείες καταχωρήθηκαν ως ενεργές στο Μητρώο Εταιρειών της Μάλτας τον Οκτώβριο του 2017.

Facebook και Twitter

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τόσο το Facebook όσο και το Twitter επέτρεψαν επενδύσεις από δύο ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Putin μέσω του Yuri Milner, ενός επιχειρηματικού εταίρου του Jared Kushner, ανώτερου συμβούλου του Trump αλλά και γαμπρός του.

Ο Y. Milner δήλωσε στον Guardian ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις του δεν συνεπάγονταν κάποιου είδους επιρροή στο Twitter και τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν είχαν πολιτικά κίνητρα από πίσω. «Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επιχειρηματικές συναλλαγές», δήλωσε, σύμφωνα με τους New York Times.
Bookmark and Share