To Android είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών (τηλέφωνα, tablets, κλπ) καθώς υπολογίζεται ότι καθημερινά περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια συσκευές λειτουργούν χάρη στο πρόγραμμα αυτό της Google το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2007.
Ωστόσο, το Android αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα: το πρόβλημα αυτό υφίσταται σχεδόν από την πρώτη εμφάνισή του, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει οξυνθεί, παρά τις προσπάθειες της Google να το αντιμετωπίσει.
Το πρόβλημα αποτυπώνεται πλήρως σε αυτή την εικόνα:
Το περασμένο καλοκαίρι η Google κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση του Android, το 8.0, γνωστό ως «O» ή «Oreo». Μερικούς μήνες αργότερα, μόλις το 0,5% των συσκευών έχουν εγκατεστημένο το νέο λειτουργικό, το οποίο φέρνει καλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερες ευκολίες στους χρήστες.
Αντιθέτως, το 23% των συσκευών τρέχει με το περσινό Android Nougat (7.0, 7.1), τo 30% με το προπέρσινο Marshmallow (6.0), το 26% με το Lollipop (5.0, 5.1) από το 2014, το 13,4% με το KitKat (4.4) από το 2013 και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 6% με Android Jellybean από το 2011-2012.
Σε σύγκριση, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των συσκευών της Apple έχουν ήδη αναβαθμίσει το λειτουργικό τους στην τελευταία έκδοσή του.
Οι λόγοι για αυτή την εικόνα του Android είναι πολλοί: διάφοροι κατασκευαστές, διάφορα τσιπάκια, πολλές παρεμβάσεις από τους κατασκευαστές στην κάθε έκδοση του Android, και πάει λέγοντας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία των συσκευών Android τρέχει με παλιές εκδόσεις και ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αναβαθμιστεί ποτέ το λειτουργικό τους.
Το ζήτημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Google μέσω του Project Treble, μια προσπάθεια για πιο έγκαιρες αναβαθμίσεις στο λειτουργικό, η οποία, πάντως, ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και θα χρειαστεί χρόνο για να εφαρμοστεί πλήρως.