Στις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα και στις προοπτικές της ανάπτυξης αναφέρεται σε σημερινό της note η Barclays, οι οποίες ακόμα και στο καλύτερο σενάριο είναι χαμηλότερες από τον ήδη υποβαθμισμένο στόχο του 1,6% της κυβέρνησης.
Όπως σημειώνει, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Dijsselbloem ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία σε staff level σχετικά με τις προϋποθέσεις πολιτικής για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τώρα μία καθορισμένη λίστα προαπαιτούμενων τα οποία αναμένεται να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εκταμιεύσεις. Παρόλο που δεν δόθηκαν επίσημα λεπτομέρειες για τα prior actions, τα βασικά στοιχεία είναι πιθανό να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η λειτουργία ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενέργειες στην αγορά εργασίας και τη βιομηχανία, τα κλειστά επαγγέλματα, ο φορολογικός κώδικας (συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας) και οι συντάξεις, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.
Το αρχικό σχέδιο ήταν να καταβάλει ο ESM 8,5 δισ. ευρώ (η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε ότι μπορεί να κατανεμηθεί σε υποδόσεις), εκ των οποίων τα 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, η Ελλάδα είναι απίθανο να αντιμετωπίσει προβλήματα αναχρηματοδότησης πριν από τον Ιούλιο του 2019.
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Dijsselbloem ανέφερε στην ανακοίνωση του Eurogroup ότι η απόφαση για την επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να ληφθεί κατά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, υπό τον όρο ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν νομοθετηθεί και αξιολογηθεί σε ένα compliance report πριν από τη συνεδρίαση.
Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτει, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε χθες τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηναία βάση στο τρίτο τρίμηνο, κοντά στις προβλέψεις της Barclays (0,4%) και κάτω από τις προβλέψεις του μέσου όρου των διεθνών αναλυτών (1%), από το 0,8% του δεύτερου τριμήνου (το οποίο αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,3%)).
Όπως επισημαίνει η Barclays, η επιβράδυνση από το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από το χαμηλότερο εμπόριο και την χαμηλότερη κατανάλωση των νοικοκυριών, αν και παρέμειναν η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Οι επενδύσεις μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (-6,1% σε τριμηνιαία βάση, από -5,2% στο δεύτερο τρίμηνο).
Τα προηγούμενα στοιχεία αναθεωρήθηκαν επίσης κυρίως ανοδικά, όπως προσθέτει, έτσι μια απλή τεχνική επίπτωση (αν υποθέσουμε ότι η εκτίμηση της τράπεζας για το δ' τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση παραμένει στο 0,4%), μπορεί να αυξήσει της εκτιμήσεις της Barclays για την ανάπτυξη του συνόλου του 2017 στο 1,4% από 0,8% αυτή τη στιγμή. Συνεπώς, όπως επισημαίνει, οι θετικές προοπτικές για το βασικό σενάριο της ανάπτυξης παραμένουν. Έτσι, για να μπορέσει η ανάπτυξη στο σύνολο του 2017 να κινηθεί στα επίπεδα του 1,4%, το ΑΕΠ του δ' τριμήνου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 0,4% με 0,6%.