Πώς προχωράει η επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πώς προχωράει η επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο


Προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, και τα οποία ενδεχομένως να πάνε χρονικά πίσω την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Λουξεμβούργο, αντιμετωπίζει η ΦΑΓΕ, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. 


Κάτι το οποίο διαψεύδεται από στελέχη της εταιρείας, τα οποία εμφανίζονται καθησυχαστικά για την πορεία δημιουργίας παραγωγικής μονάδας στο μεγάλο Δουκάτο. Τα ίδια στελέχη παραπέμπουν στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της γαλακτοβιομηχανίας, στην οποία αναφέρεται πως από τα 56,3 εκατ. δολ. που χρησιμοποιήθηκαν για επενδυτικές δραστηριότητες τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τα 36,8 εκατ. δολάρια εξ αυτών κατευθύνθηκαν στη νέα μονάδα παραγωγής στο Λουξεμβούργο, τα 15,7 εκατ. δολ. σχετίζονται με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την επέκταση των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και τα 3,8 εκατ. ευρώ με το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Επισήμως πάντως δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση επί του θέματος, από τη διοίκηση της ΦΑΓΕ.

Με βάση τον προγραμματισμό, το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα παρέχει πρόσθετη παραγωγική ικανότητα για την εξυπηρέτηση των αγορών της γαλακτοβιομηχανίας εκτός της Αμερικής, πρόκειται να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2018. Η νέα μονάδα, για τη δημιουργία της οποίας θα επενδυθούν 100 εκατ. δολ., το σύνολο των οποίων θα χρηματοδοτηθεί μέσω λειτουργικών ταμιακών ροών, θα βρίσκεται στην οικονομική ζώνη Wolser Bettembourg-Dudelange στο Λουξεμβούργο και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Για αυτούς τους 40.000 τόνους γιαούρτης που θα παράγει το εργοστάσιο του Λουξεμβούργου, θα χρειαστεί περί τους 180.000 τόνους πρώτης ύλης, που αποτελεί και τη μισή παραγωγή του Μεγάλου Δουκάτου (σ.σ. η Ελλάδα σήμερα παράγει 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος).

Σήμερα την ευρωπαϊκή αγορά η ΦΑΓΕ τη "σερβίρει" μέσω του εργοστασίου που έχει στην Ελλάδα. Άλλωστε το γεγονός ότι το προϊόν που πωλείται εντός της Ευρώπης (σ.σ. η ΦΑΓΕ πραγματοποιεί εξαγωγές σε συνολικά 40 χώρες), παράγεται στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά που είχε στα χέρια της η γαλακτοβιομηχανία όταν πριν από τέσσερα χρόνια κέρδισε στα Βρετανικά Δικαστήρια την κουρδοτουρκικών συμφερόντων αμερικανική εταιρεία Chobani. Η τελευταία πάντως, που τον ερχόμενο Φεβρουάριο συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής, αφαίρεσε πριν από λίγες ημέρες από τη συσκευασία των προϊόντων της τον όρο Greek και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της πέραν των προϊόντων γιαούρτης.

Την ίδια στιγμή επί Ευρωπαϊκού εδάφους η κατάσταση με την Τσεχία, παρά τις αντιθέτου δηλώσεις των τοπικών πολιτικών παραγόντων, παραμένει αγκάθι για την ελληνική παραγωγή. Εδώ και έναν και πλέον χρόνο η Τσεχία έχει ψηφίσει νόμο κατοχυρώνοντας τις χρήσεις του ονόματος "ελληνικό γιαούρτι" και "γιαούρτι ελληνικού τύπου". Μόλις πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως "η ονομασία ελληνικό γιαούρτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας", με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο EURACTIV πως "η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία".
πηγή Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share