Η οικονομία των Φιλιππίνων ...ξεπερνά την Κινεζική! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η οικονομία των Φιλιππίνων ...ξεπερνά την Κινεζική!


Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, ίσως παίρνει χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο τα πηγαίνει πολύ καλά στην οικονομία, σε έναν τομέα που ξεπερνά την Κίνα.



Όσον αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, έτσι έχουν τα πράγματα.

Η οικονομία των Φιλιππίνων αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9% στο γ' τρίμηνο του 2017, την ισχυρότερη ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Οι εν λόγω επιδόσεις είναι λίγο υψηλότερες από τις αντίστοιχες της Κίνας, της οποίας η οικονομία αναπτύχθηκε 6,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2017.

Για το 2018, η οικονομία των Φιλιππίνων αναμένεται να αναπτυχθεί μεταξύ 6,5% και 7,5%, αλλά και να αναδειχθεί ως η 10η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ακαθάριστου κατά κεφαλήν εισοδήματος στις Φιλιππίνες αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3,72% από το 1982 έως το 2017, σύμφωνα με το Tradingeconomics.com.

Μάλιστα, παράλληλα με την ανάπτυξη η οικονομία των Φιλιππίνων έγινε καλύτερη. To εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 1,91 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο του 2017 από 2,02 δισ. τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 1,8%, αφού βελτιώθηκε ο δανεισμός των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, αυξήθηκε.

Η οικονομία των Φιλιππίνων βοηθήθηκε αρκετά από το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απελευθέρωση της αγοράς, αλλά και την αναβίωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης στις Φιλιππίνες. Ειδικά οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν μείνει μακριά από τις αγορές των Φιλιππίνων.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι γι' αυτό. Ένας από αυτούς είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Duterte με τα ναρκωτικά, ο οποίος απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Επίσης, είναι και η ένταση στη Σινική Θάλασσα, η οποία προστίθεται στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες που αφορούν τις αγορές των Φιλιππίνων.

Και μετά, υπάρχει η διαφθορά, ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για τις αναδυόμενες οικονομίες, η οποία αυξάνεται στις Φιλιππίνες σύμφωνα με τον διεθνή Δείκτη Διαφάνειας. Η διαφθορά έχει δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν στις Φιλιππίνες και θα δημιουργήσει ξανά, αν ο Duterte αποτύχει να λύσει το πρόβλημα όπως έχει δεσμευθεί.

Πηγή Forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share