- Η απόκλιση μεταξύ της ελληνικής αγοράς ομολόγων και της πορείας του ΧΑ «δείχνει» ότι υπάρχουν επικερδείς ευκαιρίες στη χώρα, τονίζει η στήλη Short View των Financial Times.
- Γιατί «απέχουν» οι επενδυτές.
- Το στοίχημα στις τράπεζες.
Οταν οι αγορές χρέους και μετοχών λένε διαφορετικές ιστορίες, συνήθως είναι ιδιαιτέρως επικερδές να προσέξει κανείς τι έχουν να πουν.
Ενα ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου το Χρηματιστήριο έχει μείνει ξεκάθαρα πίσω σε σχέση με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχουν κάνει ράλι εν μέσω ενδείξεων ότι η χώρα βγαίνει επιτέλους από την οικονομική κρίση.
Εάν η αγορά ομολόγων έχει δίκιο, επίκειται επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών τον επόμενο χρόνο.
Η τελευταία μέτρηση του δείκτη PMI στην Ελλάδα έδειξε βελτίωση στις συνθήκες για τη μεταποίηση για έκτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η αύξηση των θέσεων εργασίας κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών, όταν πραγματοποιήθηκε η μέτρηση.
Τα καλά νέα έχουν αποτυπωθεί στις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από επίπεδα άνω του 7% στις αρχές του έτους, στο 4,3%.
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζει σχετικά μέτρια απόδοση 16% φέτος, στα επίπεδα που διαπραγματευόταν το 2015.
Υπάρχουν και κάποιοι τεχνικοί παράγοντες που εξηγούν την πορεία του ΧΑ. Πολλές ελληνικές μετοχές είναι μικρές σε όρους κεφαλαιοποίησης μετά την κρίση, κάτι που σημαίνει ότι ελάχιστοι αναλυτές ασχολούνται να τις καλύψουν και τα μεγάλα funds δεν μπορούν να τις αγοράσουν.
Πολλοί επαγγελματίες επενδυτές παραμένουν τραυματισμένοι ψυχολογικά από προηγούμενες εμπειρίες επενδύσεων στην Ελλάδα και δεν είναι ακόμα πρόθυμοι να λάβουν το ρίσκο να απομακρυνθούν από την ασφάλεια της αγέλης.
Λίγοι είναι επίσης αυτοί που θα ενδιαφερθούν να κοιτάξουν πέρα από ένα δείκτη που στρεβλώνεται από τη μεγάλη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών.
Αλλά για τους πιο ευέλικτους παίκτες, υπάρχουν ευκαιρίες. Ένας αριθμός ελληνικών βιομηχανικών μετοχών έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και διαπραγματεύονται με ευνοϊκούς πολλαπλασιαστές ελεύθερων ταμειακών ροών.
Αυτοί που ψάχνουν για μια πιο συναρπαστική αλλά και πιο ριψοκίνδυνη επιλογή μπορούν να κοιτάξουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι μόνο ο πιο ευαίσθητος κλάδος σε μακροοικονομικές μεταβολές, αλλά έχουν πολύ υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, διαπραγματεύονται με μεγάλα discount σε σχέση με τις λογιστικές τους αξίες και λειτουργούν σε μια τραπεζική αγορά με υψηλή συγκέντρωση, κάτι που στο μέλλον θα φέρει κερδοφορία.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η ευρύτερη αγορά μπει στο «παιχνίδι», τα στοιχήματα στην Ελλάδα ενδέχεται να δείχνουν λιγότερο contrarian και περισσότερο «συμβατικά» στα τέλη του 2018.
Πηγή The Financial Times