Απ΄τα "νταούλια" των αγορών ... στο καμπανάκι της Wall Street! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Απ΄τα "νταούλια" των αγορών ... στο καμπανάκι της Wall Street!


Η πλήρης... κωλοτούμπα: Απ΄το "θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές" στο "θα χτυπήσουμε το καμπανάκι και θα λήξει η συνεδρίαση της Wall Steet!"



Σε ένα πανηγυρικό φινάλε συνεδρίασης εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων ο υπουργός Οικονομικών χτύπησε λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης το καμπανάκι της λήξης στη Wall Street. Την ώρα εκείνη στα matrix της αίθουσας των συναλλαγών κυμάτιζε μια ψηφιακή απεικόνιση της γαλανόλευκης να κυματίζει.

Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη αλλά και, όπως σχολίασαν κάποιοι, έναν ολόκληρο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον μόλις πριν από τρία χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν.

Εκτός από το καμπανάκι, ο κ. Τσακαλώτος, χαμογελαστός, χτύπησε με δύναμη και το σφυρί για τη λήξη της συνεδρίασης. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έφερε... ανάμεικτα συναισθήματα στην Wall Street, καθώς ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,49%, στις 24.505 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,19%, στις 6.862 μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών είχε διήμερο επαφών με παράγοντες των αγορών και εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών με στόχο να ζεστάνει το κλίμα για τις επόμενες απόπειρες δανεισμού της Ελλάδας με έκδοση ομολόγων το 2018.

Μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece της Capital Link στο Metropolitan Club τόνισε πως «ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία».

Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της Κομισιόν στο Κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, ενώ την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα τόνιζε πως «όροι όπως καθαρή έξοδος (clean exit) δεν συνιστούν τις πλέον πρόσφορες εκφράσεις».

Το μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη που καλλιεργούν ελπίδες για το οριστικό τέλος των δεσμεύσεων μνημονιακού τύπου ήταν και πάλι σαφές, κόντρα στο αφήγημα του clean exit.

Παράλληλα, στην επιφάνεια ήρθε τις τελευταίες μέρες και το σενάριο της ένταξης της Ελλάδας σε ένα ιδιότυπο νέο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Πρόκειται για το πρόγραμμα με την ονομασία Policy Coordination Instrument (PCI), ένα εργαλείο που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση αλλά επιτήρηση όπως σε όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ με στόχο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή στις αγορές.

Με δεδομένη ωστόσο τη φιλοδοξία των Ευρωπαίων για τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μία «υβριδικό πρόγραμμα» μετά το τρίτο μνημόνιο το οποί θα συνδέει νέες μεταρρυθμίσεις με το σταδιακό «ξεκλείδωμα» των διαφόρων φάσεων ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ασφαλώς ότι όσο πιο ισχυρή είναι η στήριξη από τις αγορές και το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αυτές, τόσο πιο «χαλαρή» θα μπορεί να είναι η επιτήρηση για την επόμενη μέρα που θα διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τους θεσμικούς πιστωτές της όσο πλησιάζει το τέλος του προγράμματος.
Bookmark and Share