Δήμος Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα 11 μνημεία που θα αναδειχθούν με ειδικό φωτισμό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα 11 μνημεία που θα αναδειχθούν με ειδικό φωτισμό

Την ανάθεση της μελέτης φωτισμού ανάδειξης μνημείων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χθες, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, στη διάρκεια της 7ης τακτικής του συνεδρίασης.

Η μελέτη περιλαμβάνει ειδικό φωτισμό έντεκα σημαντικών μνημείων της πόλης, τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της UNESCO και εντοπίζονται κοντά ή επάνω στον άξονα της οδού Εγνατίας.

Τα συγκεκριμένα μνημεία συνιστούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής και αποτελούν πόλο έλξης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, με βάση τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, τα μνημεία που προγραμματίζεται να φωτιστούν είναι τα ακόλουθα:

  1. Τμήμα ανατολικών τειχών (πεζόδρομος Μελενίκου)
  2. Ροτόντα
  3. Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Εγνατία)
  4. Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος (Ιασωνίδου)
  5. Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου (Αγ. Σοφίας)
  6. Ι.Ν. Παναγίας Χαλκέων (Πλ. Αριστοτέλους)
  7. Άγιοι Απόστολοι (Ολύμπου)
  8. Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού (Εγνατία)
  9. Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα)
  10. Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου(Εγνατία) και
  11. Μπέη Χαμάμ (Εγνατία)
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος, κύρια επιδίωξη του δημοτικού φωτισμού θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και της αισθητικής φυσιογνωμίας των σημείων αναφοράς και των μνημείων της πόλης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η προβολή τους μέσω ειδικού φωτισμού ώστε να προβάλλονται μέσα στο δομημένο περιβάλλον και τις νυχτερινές ώρες.

Παράλληλα, ο υφιστάμενος φωτισμός συχνά κρίνεται προσωρινός ή ανεπαρκής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα καλώδια και τα φωτιστικά που τοποθετήθηκαν αυθαίρετα πάνω στο σώμα των μνημείων, προκαλούν οπτική όχληση, εκτεταμένες φθορές και επιβάλλεται να αφαιρεθούν.

Η συνολική αμοιβή της μελέτης, η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, ανέρχεται σε 55.984.466€ και θα υλοποιηθεί με την ανοιχτή διαδικασία ανάθεσης και συνοπτικό διαγωνισμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Bookmark and Share