"Fake news" η δήθεν αγορά ρωσικών πυραύλων και τανκς από Ελλάδα και Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

"Fake news" η δήθεν αγορά ρωσικών πυραύλων και τανκς από Ελλάδα και Κύπρο


Περίεργα τουρκικά, αλλά και... ρωσικά δημοσιεύματα είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δήθεν ενδιαφέρεται για την αγορά των πυραύλων S-400 από την Ρωσία. 
Επιπλέον έβαζαν στο κάδρο και την Κύπρο με πληροφορίες ότι η ενδιαφέρεται να αγοράσει ρωσικά όπλα κυρίως άρματα μάχης.


Τα περίεργα αυτά δημοσιεύματα αφορούσαν δηλώσεις στο κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Russia-24 του Βλαντιμίρ Κοζίν, επιχειρηματία και συμβούλου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο κ. Κοζίν επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της πώλησης πυραύλων S-400 στην Τουρκία, των οποίων η παράδοση θα επισπευσθεί μετά από αίτημα της Άγκυρας, ωστόσο ανέφερε και πως Ελλάδα και Κύπρος εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Βεβαίως η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το γεγονός και η τουρκική έκδοση του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, το έδωσε σε ρεπορτάζ του τον τίτλο «Η Ελλάδα και η Κύπρος διαπραγματεύονται για νέο οπλισμό με τη Ρωσία».

Σημειώνεται ότι μετά την τουρκική εισβολή και την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο (και της απαγόρευσης χρήσης αμερικανικής κατασκευής και προέλευσξης όπλων στην Κύπρο) η κυπριακή Εθνική Φρουρά είχε αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία (κυρίως άρματα μάχης Τ-80 και επιθετικά ελικόπτερα και πυραύλους S-300, οι οποίοι όμως εγκαταστάθηκαν σητν Κρήτη), από την (τότε)Γιουγκοσλαβία, το Ισραήλ και από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Sputnik, ο κ. Κοζίν είπε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι μόνο μέλη της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να μας αποφεύγουν, όμως αυτό δεν συμβαίνει», προσθέτοντας πως οι δύο χώρες προσέγγισαν εκ νέου τη Ρωσία, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Λευκωσία πάντως αντέδρασε αμέσως στα δημοσιεύματα αυτά και καλά ενημερωμένες πηγές του κυπριακού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν ότι η Κύπρος δεν σχεδιάζει την αγορά αρμάτων μάχης ή άλλων οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές (που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης») , δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πρόθεση για αγορά οπλισμού από τη Ρωσία, και πως αυτό το οποίο συμβαίνει κατά καιρούς είναι το ότι ζητείται ενημέρωση για τις τιμές από διάφορες χώρες.

Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος προχωρά στην αγορά δύο σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, για τη ναυπήγηση των οποίων εξέφρασαν ενδιαφέρον η Γαλλία και η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για αγορά σμήνους μη επανδρωμένων σκαφών (UAV).

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το πρακτορείο Sputnik είχε αναπαράγει είδηση της αντιπολιτευτικής τουρκικής ιστοσελίδας Ahval για την ενίσχυση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, συνδέοντας την κάθοδο τεσσάρων σκαφών αμφίβιων επιχειρήσεων με την κάθοδο της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως προκύπτει όμως από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού ναυτικού, οι επιπρόσθετες δυνάμεις βρέθηκαν στη Μεσόγειο στο πλαίσιο τακτικής προγραμματισμένης κοινής άσκησης με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share