Σε έξαρση συνεχίζει να είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και το α' τρίμηνο του 2018 παρά τις προσπάθειες των διωκτικών και τελωνειακών αρχών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληρoφορίες το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων προσεγγίζει το 27%-28%.
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων από εκπροσώπους εταιριών του κλάδου αλλά και το δίκτυο των περιπτεριούχων που για ευνόητους λόγους θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους είναι η εξής: <Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το κλάδο καπνού που εξαρτάται η επιβίωση τουλάχιστον 40,000 οικογενειών. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν και γι αυτό τα έχουν όλα στον αυτόματο πιλότο και απλώς η δουλειά πάταξης του λαθρεμπορίου γίνεται μόνο από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές>
Εφόσον συνεχισθεί αυτή η ανοδική τάση του λαθρεμπορίου τσιγάρων το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται μόνο για το 2018 να χάσει πάνω από 650 εκατ. ευρώ από φόρους. Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων αποδίδεται επίσης και στην αύξηση της φορολογίας στο 90% της μέσης λιανικής τιμής. Δηλαδή για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής τα 90 λεπτά καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.
Το παράνομο εμπόριο γιγαντώνεται καθημερινά, επειδή μεγάλο τμήμα των καταναλωτών ωθείται στα φθηνά, παράνομα τσιγάρα. Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και στις λαϊκές αγορές αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος.
Τα διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα και οι εγκληματικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων βρίσκουν στην υπερφορολόγηση έναν πολύτιμο σύμμαχο. Κάπως έτσι η τελευταία αύξηση της φορολογίας απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών –οικογενειακών κυρίως– επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI), με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG, συνολικά 48,3 δισ. τσιγάρα, δηλαδή το 9,1% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν συνολικά στην Ευρώπη το 2016, ήταν παράνομα.
Στην πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων βρίσκεται ακόμη μία χρονιά η Λετονία με ποσοστό 22,6%, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (18,8%), η Ιρλανδία (17,5%), η Μάλτα (17,2%) και η Λιθουανία (17%). Εκτιμάται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχασαν το 2016 περίπου 10,2 δισ. από άμεσους και έμμεσους φόρους εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.