Η ελάφρυνση του χρέους είναι η επόμενη βασική συζήτηση που θα έχει η Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, διαπιστώνει η Citigroup, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό είναι πιθανό να έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, με λίγες συνέπειες για τη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους.
Εντούτοις, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της, ακόμα και αυτό θα ήταν ένα θετικό μήνυμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων πιστωτών της.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Γερμανία αντιτάσσεται στον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συνδέεται με το ΑΕΠ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο καθορίζει τους όρους της Γερμανίας σε οποιοδήποτε μηχανισμό ανακούφισης των χρεών της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
Ένας μηχανισμός ανακούφισης του χρέους που συνδέεται με την ανάπτυξη (που συνεπάγεται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους εάν η αύξηση του ΑΕΠ πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο) είναι μια επιλογή που συζητείται επί του παρόντος από τους ευρωπαίους πιστωτές και είναι πιθανόν να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Eurogroup την Παρασκευή.
Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τον μηχανισμό μόνο υπό όρους (δηλ. ότι η Ελλάδα θα ακολουθεί αυστηρά τους στόχους μετά το πρόγραμμα).
Επίσης, η Γερμανία θα υποστηρίξει μόνο το μέρος της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την επιστροφή των κερδών ANFA στην Ελλάδα, αλλά δεν θα υποστήριζε αυτόματα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.