Ιστορική αλλαγή φρουράς στην Κούβα - Mετά από 60 χρόνια αποχωρεί η οικογένεια Κάστρο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ιστορική αλλαγή φρουράς στην Κούβα - Mετά από 60 χρόνια αποχωρεί η οικογένεια Κάστρο..



Ιστορική αλλαγή στην Κούβα, όπου για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε «παιδί» της επανάστασης του 1959.



Ειδικότερα, μετά την επανάσταση του 1959, η εξουσία στην Κούβα δεν μεταβιβάστηκε παρά μόνο μία φορά: το 2006, όταν ο Φιντέλ Κάστρο, αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέδωσε τη σκυτάλη στον μικρότερο αδελφό του, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια.

Ο εκλιπών ηγέτης της επανάστασης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο και ο αδελφός του Ραούλ, ο οποίος αποχωρεί σήμερα από την προεδρία της χώρας, κυβέρνησαν τη νήσο για περίπου 60 χρόνια.

Σήμερα, ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης της Κούβας, ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, αναμένεται να διαδεχθεί τον Ραούλ Κάστρο στην προεδρία.
Δεν συμμετείχε στην επανάσταση, δεν θα φοράει στρατιωτική στολή, ούτε θα είναι ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Κάστρο θα παραμείνει ο γενικός γραμματέας, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι ο ανώτατος άρχων της πολιτικής ζωής.

Ο επίσημος διορισμός του Ντίας-Κανέλ και των 31 μελών του Συμβουλίου του Κράτους αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), την ημέρα που συμπληρώνεται η 57η επέτειος από τη νίκη των κουβανικών δυνάμεων στον Κόλπο των Χοίρων, όπου είχαν εισβάλει «αντικαστρικοί» με την υποστήριξη της CIA, το 1961.

Ποιος είναι ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ

Νούμερο δύο της κυβέρνησης στην Αβάνα από το 2013, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είναι ένας άνθρωπος του κομματικού μηχανισμού που προετοιμάστηκε μεθοδικά για υψηλότερα αξιώματα.

Εκπροσωπούσε τακτικά την κυβέρνησή του στο εξωτερικό, ενώ οι εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης σταδιακά γίνονταν συχνότερες.

Υποστηρικτής της ανάπτυξης του διαδικτύου στην Κούβα, προβάλλει εικόνα εκσυγχρονιστή, μολονότι είναι φειδωλός σε δηλώσεις. Είναι, πάντως, σαφές πως είναι απόλυτα αδιάλλακτος απέναντι στους αντικαθεστωτικούς ή τους διπλωμάτες που επικρίνουν το πολιτικό σύστημα της Κούβας.

Αφού επιβεβαιωθεί ο διορισμός του, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που γεννήθηκε μετά την επανάσταση θα αποπειραθεί να εδραιώσει την εξουσία του και να συνεχίσει τον «εκσυγχρονισμό» του οικονομικού μοντέλου της κουβανικής οικονομίας, το έναυσμα του οποίου έδωσε ο μικρότερος Κάστρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share