Ξαφνική παρέμβαση Μέρκελ στο Σκοπιανό... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ξαφνική παρέμβαση Μέρκελ στο Σκοπιανό...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ είχε χτες η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


Παρά το γεγονός ότι οι επικοινωνίες επιβεβαιώθηκαν από την DW, το περιεχόμενό και τα θέματα συζητήθηκαν δεν έγιναν γνωστά. Εν τούτοις, πληροφορίες αναφέρουν πως στο επίκεντρο βρέθηκε το ονοματολογικό καθώς και οι εξελίξεις που ακολούθησαν της συνάντησης στη Σόφια την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και είχε τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η πρόταση για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Υπενθυμίζεται πως η κ. Μέρκελ είχε συναντηθεί στη Σόφια τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Ζόραν Ζάεφ και εν συνεχεία είχε εμφανιστεί να εκφράζει την ικανοποίησή της, αλλά και την αισιοδοξίας της για τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων.

Η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήρθε να προστεθεί σε αυτή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, ο οποίος το Σάββατο το βράδυ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Ο κ. Πενς είχε κάνει λόγο για «ιστορική ευκαιρία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση που θα προωθήσει την «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δίνοντας έτσι ευρύτερη διάσταση στο ονοματολογικό, καθώς το συνδέει ουσιαστικά και με την προσπάθεια επέκτασης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, θέμα το οποίο «ερεθίζει» την γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους αμερικανούς συντηρητικούς.

Πρέπει ακόμη να αναφερθεί πως η παρέμβαση της κ. Μέρκελ πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε φτάσει στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων αρχής γενομένης με αυτή που είχε ήδη με το αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Σημειώνεται ότι αύριο και την Παρασκευή ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτροφ, παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς καθώς και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share