Στα Σκόπια η Τερέζα Μέι. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Στα Σκόπια η Τερέζα Μέι.


Την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στα Σκόπια από το 1999 και τον Τόνι Μπλερ πραγματοποιεί σήμερα η Τερέζα Μέι.



Η συνάντησή της εκεί με τον ομόλογό της Ζόραν Ζάεφ ακολουθεί τη συμμετοχή της στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η κ. Μέι θέλει να υπογραμμίσει την άνευ όρων δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια της Ευρώπης και στην προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στα δυτικά Βαλκάνια.

Η συζήτηση με τον κ. Ζάεφ θα έχει στο επίκεντρο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της σκοπιανής κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και των σχέσεων με τους γείτονες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σημειώνει πως η κ. Μέι θα συζητήσει με τον κ. Ζάεφ «την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επί του ονοματολογικού».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης σε δεξίωση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Η κ. Μέι δήλωσε σχετικά: «Φέτος, καθώς σημειώνουμε την 25η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μακεδονίας (sic) και Ηνωμένου Βασιλείου, οι δεσμοί μεταξύ των χωρών μας είναι πιο δυνατοί από ποτέ.

»Του χρόνου το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά δε φεύγει από την Ευρώπη – και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να προστατεύουμε τη συλλογική μας ασφάλεια και να προωθούμε τις ευρωπαϊκές αξίες που τόσοι πολλοί στη Μακεδονία και στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια συμμερίζονται.

»Ανυπομονώ να ακούσω από τον Πρωθυπουργό Ζάεφ και άλλους για την πρόοδο που κάνει η χώρα τους ώστε να γίνει μία πιο προοδευτική, πιο ευημερούσα και δημοκρατική Μακεδονία» (sic).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκφράσει ανησυχία για την επεκτεινόμενη επιρροή της Μόσχας στα δυτικά Βαλκάνια. Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα Σκόπια κοντά στη σφαίρα της Δύσης το Λονδίνο έχει τετραπλασιάσει την τεχνική βοήθεια προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Παράλληλα το Λονδίνο έχει συμβουλευτικό ρόλο στη Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση των Σκοπίων, καθώς η χώρα στοχεύει στην αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της σε επίπεδα του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι προ μηνών η βρετανική κυβέρνηση είχε απορρίψει σύσταση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων να παράσχει την υποστήριξή της στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ακόμα και χωρίς λύση του ζητήματος της ονομασίας.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Λονδίνο στο μέλλον των δυτικών Βαλκανίων είναι πως θα φιλοξενήσει στις 10 Ιουλίου την πέμπτη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο της διεθνούς Διαδικασίας του Βερολίνου που ξεκίνησε το 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share