Εφαγε ψάρι,cheesecake, άκουσε Μπετόβεν ...και έκανε ευθανασία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Εφαγε ψάρι,cheesecake, άκουσε Μπετόβεν ...και έκανε ευθανασία.


Ο γηραιότερος επιστήμονας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Γκούντολ, έβαλε τέλος στη ζωή του σε μια κλινική στην Ελβετία, περιβαλλόμενος από την οικογένεια του, ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν.

Ο γεννημένος στη Βρετανία, 104χρονος καθηγητής αναγκάστηκε να ταξιδέψει με εισιτήριο άνευ επιστροφής από το σπίτι του στη δυτική Αυστραλία, μέχρι την Ελβετία, όπου οι νόμοι του επιτρέπουν να τερματίσει την ζωή του νόμιμα, σε αντίθεση με την Αυστραλία που απαγορεύεται η ευθανασία.

Τις τελευταίες του ώρες, ο Γκούντολ απόλαυσε το αγαπημένο του δείπνο: fish and chips και cheesecake. Και στα τελευταία λεπτά της ζωής του άκουσε την Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν, πεθαίνοντας λίγα λεπτά μετά το τέλος της μουσικής.

Τα μέλη της οικογένειας ήταν με τον Γκούντολ μέχρι το θάνατό του. Προκειμένου να βάλει τέλος στη ζωή του, ο Γκούντολ έπρεπε να γυρίσει έναν τροχό που επέτρεπε σε μια θανατηφόρα δόση να περάσει μέσω ενός σωλήνα στο χέρι του. Ο καθηγητής το έκανε «αφότου απάντησε σε ερωτήσεις όπου έλεγε πως ήξερε ποιος ήταν, πού ήταν και τι ήταν έτοιμος να κάνει και απάντησε με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτήματα» σύμφωνα με τους ανθρώπους που είχε δίπλα του.

Δωμάτιο της κλινικής υποβοηθούμενης θανάτωσης στην ΕλβετίαΔωμάτιο της κλινικής υποβοηθούμενης θανάτωσης στην Ελβετία

«Στην πραγματικότητα, τα τελευταία του λόγια ήταν: ‘Αυτό παίρνει πραγματικά πολλή ώρα’».

Η υποβοηθούμενη θανάτωση, όπου οι ασθενείς κάνουν την τελευταία κίνηση για να τερματίσουν τη ζωή τους, είναι νόμιμη στον Καναδά, στις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Ο Γκούντολ, βοτανολόγος και οικολόγος, είχε κάνει εκστρατεία στην πατρίδα του την Αυστραλία, όπου το κράτος της Βικτόρια σκοπεύει να νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη θανάτωση για τους αρρώστους σε τελευταίο στάδιο, από το 2019.

«Αυτό που θα ήθελα» είχε πει ο Γκούντολ, «είναι να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες αυτό το παράδειγμα της Ελβετίας και να κάνουν αυτές τις εγκαταστάσεις διαθέσιμες σε όλους τους πελάτες αν πληρούν τις απαιτήσεις και χι μόνο ηλικίας, αλλά και πνευματικής ικανότητας».

Αν και ο Γκούντολ δεν ήταν άρρωστος, είχε χειροτερέψει δραματικά η όραση και η κινητικότητά του τα τελευταία χρόνια και είπε πως η ζωή του είχε σταματήσει να είναι ευχάριστη «πριν από 5 ή 10 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share