Έρευνα: Η διατροφή του πατέρα επηρεάζει την υγεία των απογόνων του - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Έρευνα: Η διατροφή του πατέρα επηρεάζει την υγεία των απογόνων του




Η έλλειψη πρωτεΐνης στη δίαιτα του πατέρα επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του και μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία των απογόνων του, αφού επηρεάζεται ο μεταβολισμός των παιδιών που θα κάνει.




Ερευνητές της Σχολής Ιατρικής και Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου του Nottingham διαπίστωσαν ότι αρσενικά ποντίκια που είχαν χαμηλής ποιότητας διατροφή, απέκτησαν απογόνους οι οποίοι έγιναν υπέρβαροι στη ζωή τους, είχαν συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 και μειωμένη έκφραση γονιδίων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του λίπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα σπερματοζωάρια όσο και το υγρό μέσα στο οποίο μεταφέρονται (σπερματικό υγρό) των αρσενικών ποντικών που είχαν χαμηλό ποσοστό πρωτεϊνών στη διατροφή τους, επηρέασαν τον μεταβολισμό των απογόνων τους.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το σπέρμα ανδρών που είναι υπέρβαροι, καπνίζουν, πίνουν υπερβολικά ή που έχουν διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά χειρότερης ποιότητας. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες των αρσενικών ποντικών επηρεάζουν και τον μεταβολισμό των απογόνων τους, κάτι που εκτιμούν ότι συμβαίνει και στους ανθρώπους.

"Είναι αυτονόητο ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού της. Η νέα μελέτη τονίσει τις επιπτώσεις που έχει η κακή διατροφή του πατέρα στην υγεία των απογόνων του", είπε ο επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης , τα αρσενικά ποντίκια που έτρωγαν λίγες πρωτεΐνες παρήγαγαν σπέρμα με λιγότερες χημικούς διακόπτες στο DNA τους, οι οποίοι ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν ισορροπημένη διατροφή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι το σπερματικό υγρό κατέστειλε τις φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις της μήτρας, που είναι απαραίτητες για μια υγιή εγκυμοσύνη. Συμπέραναν επίσης ότι η υγεία των απογόνων ενός πατέρα επηρεάζεται τόσο από την ποιότητα της γενετικής πληροφορίας που μεταφέρεται με τα σπερματοζωάρια, όσο και από το περιβάλλον της μήτρας στο οποίο θα αναπτυχθεί το έμβρυο, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές επηρεάζεται με τη σειρά του από το σπερματικό υγρό.

Ο Kevin Sinclair, Καθηγητής της Αναπτυξιακής Βιολογίας στην Σχολή Βιοεπιστημών, δήλωσε: "Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το σπέρμα συμβάλλει περισσότερο από τα μισά από τα γονίδια που αποτελούν ένα παιδί. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σύνθεση του σπερματικού πλάσματος μπορεί να μεταβληθεί από τη δίαιτα του πατέρα και ότι αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευημερία των απογόνων ".

Η άποψη μου:
Η υγεία του άνδρα, το σωστό life style και η ποιότητα της διατροφής του όχι μόνον επηρεάζουν την ακεραιότητα του γενετικού υλικού του σπερματοζωαρίου, αλλά και την ποιότητα του σπερματικού υγρού, όπως έδειξε αυτή η μελέτη. Αμφότερα είναι σημαντικά για την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης και την καλή υγεία των απογόνων.




*Το άρθρο επιμελήθηκε ο κ. Ι.Σούσης Msc,
FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος,
Ιατρός Αναπαραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share