«Κουβάρι» στα Σκόπια, αναμονή στην Αθήνα, κινητοποίηση στη Δύση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

«Κουβάρι» στα Σκόπια, αναμονή στην Αθήνα, κινητοποίηση στη Δύση


  • Πλειοψηφία ή εκλογές, το στοίχημα Ζάεφ.
  • Ν. Κοτζιάς: «Όταν φτάσουμε στην (ελληνική) ψηφοφορία, όλοι θα ανακαλύψουν τα μυστικά της Βουλής».
  • Τουσκ, Στόλτενμπεργκ και Αθήνα προς Σκόπια: Χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα, δεν μπαίνετε σε κανέναν διεθνή οργανισμό.



Η Δύση αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ οργανώνεται για «τη μάχη της Βουλής» και η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις εξελίξεις στη γείτονα, για να αναδιαμορφώσει τα χρονοδιαγράμματα που απλώνονται μέχρι (και) τις εθνικές κάλπες.

«Κανονικές και όχι λόγω πτώσης» διευκρινίζουν οι επιτελείς, διαβεβαιώνοντας ακόμα πιο κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ούτε καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών ούτε άρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μάλιστα επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι οι πλειοψηφίες στη Βουλή είναι βουλευτικές και όχι κατ' ανάγκην κομματικές, προτιμώντας αυτή τη φορά να δώσει έναν τόνο μυστηρίου.

«Οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή μετά από ψηφοφορία. Όταν φτάσουμε στην ψηφοφορία, όλοι θα ανακαλύψουν τα μυστικά της Βουλής», είπε χαρακτηριστικά χθες (ΕΡΤ), αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι... βουλευτές υπάρχουν για να μην πέσει η κυβέρνηση.

Σκοπιανό θρίλερ

Οι προβολείς, αυτή τη στιγμή, παραμένουν στραμμένοι στα Σκόπια. Αξιωματούχοι και παράγοντες της Δύσης δήλωσαν με απόλυτο τρόπο ότι το δημοψήφισμα κρίνεται έγκυρο, η συμμετοχή εντός των ορίων και το «ναι» συντριπτικό. Κάποιοι επικαλούνται μικρότερα ποσοστά συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες χωρών που αφορούν το μέλλον της ΕΕ (ευρωεκλογές), ενώ άλλοι αφήνουν τα ποσοστά και αναδεικνύουν τους αριθμούς.

Το πλέον ενδεικτικό επιχείρημα είναι ότι το «ναι» απέσπασε 609.813 ψήφους, τη στιγμή που ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ εξελέγη στο αξίωμά του με περίπου 500.000 ψήφους, όσες πήρε και το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ στις εθνικές εκλογές του 2016.

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από όσους μετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, ενώ στελέχη του υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση του VMRO προέκρινε επίτηδες την αποχή, για να μη ρισκάρει τον καταποντισμό του «όχι».

Το θρίλερ αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε ο κ. Ζάεφ θα αποφασίσει εάν θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν θα βρει στην αντιπολίτευση τους έντεκα βουλευτές που χρειάζεται για να πετύχει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται.

Στην αντίθετη περίπτωση, δεν του μένει παρά να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα γίνουν μετά από 45 ημέρες... στην καλύτερη περίπτωση, αφού ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα δίνει δυνατότητα προεκλογικής περιόδου μέχρι και 100 ημέρες.

Ο παράγοντας «αλβανική μειονότητα» παραμένει απρόβλεπτος καθώς, όπως φάνηκε, δεν προσήλθε στο δημοψήφισμα στον βαθμό που αναμενόταν. Άλλοι το αποδίδουν στην υψηλή μετανάστευση και άλλοι στον «τουρκικό παράγοντα», όπως αποδίδεται στη «ρωσική πίεση» η άκαμπτη θέση των εθνικιστών του VMRO.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να επιχειρήσει αξιόπιστη ανάλυση των δεδομένων και, άρα, να προβλέψει το αποτέλεσμα, εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές στα τέλη του Νοεμβρίου.

Βέβαιο είναι ότι στην περίπτωση των εκλογών, το χρονοδιάγραμμα θα ξεχειλώσει κατά δύο-τρεις μήνες. Εξέλιξη που θα δώσει χρονική ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση (λόγω... αποσυμπίεσης του Πάνου Καμμένου) αλλά θα υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα σε αναπροσαρμογή των εκλογικών σχεδίων του, καθώς θα είναι (ίσως) δύσκολο να προκηρύξει εκλογές τον Απρίλιο, προκειμένου να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.

Τουσκ-Στόλντεμπεργκ «υπενθυμίζουν»

Την άσκηση πίεσης προς την αντιπολίτευση (ή, για την ακρίβεια, προς βουλευτές της αντιπολίτευσης) να συμπράξουν με την κυβέρνηση Ζάεφ στη Βουλή, για την κύρωση της συμφωνίας, την ξεκίνησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε κοινή τους δήλωση χθες τόνισαν ότι «τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών των Σκοπίων η πορεία της χώρας», για να μη χαθεί «η ιστορική ευκαιρία ένταξης στη Διατλαντική και Ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος».

Σ' αυτή την τελευταία παράμετρο στάθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, «στέλνοντας μήνυμα», όπως είπε, στα Σκόπια: «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα Συνταγματική Αναθεώρηση με τροποποίηση της ονομασίας και χωρίς να έχει τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών».

Στον διεθνή χορό μπήκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό» το γεγονός ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν (στο δημοψήφισμα) υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών».


της Μ.Μάνη
Bookmark and Share