Η προσαγωγή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από κλιμάκιο της αστυνομίας του Μονακό το πρωί της Τρίτης ήταν ακόμη ένα επεισόδιο στον ανηλεή πόλεμο μεταξύ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και του Ελβετού εμπόρου Τέχνης Υβ Μπουβιέ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ παρέμενε υπό κράτηση στα γραφεία της δικαστικής αστυνομίας, έπειτα από αίτημα των εισαγγελέων του Μονακό, καθώς κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που αποκάλυψαν την προσαγωγή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 όταν το γραφείο του ανακριτή στο Μονακό άσκησε αγωγή εναντίον του Ρώσου δισεκατομμυριούχου με την κατηγορία της δωροδοκίας υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την υπόθεση «Monaco Gate» η οποία και στοίχισε τη θέση δυο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του πριγκιπάτου, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντάλλασσαν ύποπτα μηνύματα με την δικηγόρο του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Τατιάνα Μπέρσεντα, ώστε να πάρουν αποφάσεις υπέρ του στην δικαστική διαμάχη του με τον Ελβετό έμπορο τέχνης, Υβ Μπουβιέ.
Άνθρωποι του περιβάλλοντος του Ρώσου κροίσου, μιλώντας στο protothema, εξήγησαν πως η κίνηση των ανακριτικών αρχών του Μονακό, ήταν κάτι το οποίο περίμεναν, ειδικά μετά και τις τελευταίες αγωγές που έχει καταθέσει σε Αμερική και Ελβετία ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ εναντίον του Υβ Μπουβιέ αλλά και του γνωστού οίκου δημοπρασιών Sotheby’s για απάτη σε έργα τέχνης. Επιπλέον οι ίδιοι άνθρωποι επισήμαναν στο protothema ότι ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού είχε ξανακληθεί στη δικαστική αστυνομία του Μονακό πριν από ένα χρόνο περίπου για την ίδια υπόθεση.
Μάλιστα από το περιβάλλον του Ρώσου κροίσου αφήνεται να εννοηθεί πως η δημοσιότητα που πήρε η προσαγωγή του στις ανακριτικές αρχές του Μονακό οφείλεται στον Υβ Μπουβιέ, ενώ ο δικηγόρος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Vedomosti» ανέφερε ότι τα ανακριτικά όργανα προσκάλεσαν τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για να συζητήσουν και να ακούσουν τη δική του άποψη για την υπόθεση.
«Λυπούμαστε επειδή παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης και παρακαλούμε να τηρηθεί αυστηρά το κριτήριο της αθωότητας μέχρι την απόδειξη της ενοχής. Τα γεγονότα, με βάση τα οποία κλήθηκε και απαιτούν τη δική του μαρτυρία σχετίζονται με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου της δικηγόρου του, κάτι που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από τους νομικούς στο Εφετείο του Μονακό», δήλωσε ο δικηγόρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπεράσπιση του Ριμπολόβλεφ δεν θα δυσκολευτεί να δείξει ότι ο κ. Υβ Μπουβιέ, ο οποίος κατηγορείται για μεγάλη απάτη είχε και εξακολουθεί να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα δικαστικά όργανα του Μονακό.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να καλείται από τις ανακριτικές αρχές όταν την υπόθεση σχετικά με την διαμάχη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και του Υβ Μπουβιέ αναλαμβάνει ο ανακριτής Εντουάρ Λεβρό ο οποίος ζητάει από την Τατιάνα Μπέρσεντα το κινητό τηλέφωνο και αυτή το δίνει νομίζοντας, εσφαλμένα ότι έχει διαγράψει τα μηνύματα που δεν έπρεπε να δει κανείς άλλος εκτός από εκείνη.
Από τον ενδελεχή έλεγχο αποκαλύπτονται, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, γραπτά μηνύματα που αντάλλασε η Μπέρσεντα με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Φιλίπ Ναρμινό αλλά και με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Ζαν Πιέρ Ντρενό, πάντα με σκοπό, οι δυο προαναφερόμενοι να λειτουργούν υπερ του Ρώσου μεγιστάνα στην δικαστική διαμάχη που έχει με τον άλλοτε έμπιστο φίλο και συνεργάτη του.
Μάλιστα πριν από ένα χρόνο ο πρίγκιπας Αλβέρτος μετά τις αποκαλύψεις είχε απομακρύνει από τα καθήκοντά τους και τον Φιλίπ Ναρμινό και τον Πιέρ Ντρενό.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο πόλεμος μεταξύ Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και Υβ Μπουβιέ ξεκίνησε αρχές του 2015 όταν ο Ρώσος επιχειρηματίας αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεται και θεωρεί φίλο λειτουργούσε πίσω από την πλάτη του εξαπατώντας τον στην αγορά έργων τέχνης έχοντας μάλιστα ως συνεργό του και τη νονά της κόρης του Άννα, την βουλγαρικής καταγωγής Τάνια Ράπο.
Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ προχωρά σε αγωγές και μηνύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την σύλληψη και του Μπουβιέ και της Ράπο οι οποίοι μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης πληρώνουν υπέρογκες εγγυήσεις και αφήνονται ελεύθεροι. Στη συνέχεια ο Ελβετός έμπορος τέχνης προχωρά με τη σειρά του σε μηνύσεις με αποτέλεσμα ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να έρχεται αντιμέτωπος με την προσαγωγή και κράτηση στη δικαστική αστυνομία του Μονακό.