Οι Κινέζοι μαθαίνουν το χαλούμι και... "στεγνώνουν" την Κύπρο από γάλα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Οι Κινέζοι μαθαίνουν το χαλούμι και... "στεγνώνουν" την Κύπρο από γάλα



Η αυξανόμενη δημοτικότητα που απολαμβάνει το χαλούμι στις αγορές της Ευρώπης έχουν ήδη προκαλέσει μικρά προβλήματα διαθεσιμότητας στην αγορά της Κύπρου, όμως αυτό δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται, όταν αρχίσουν να έρχονται οι παραγγελίες από Κίνα. 





Το αλμυρό, ελαστικό τυρί, που παράγεται παραδοσιακά από ένα μείγμα αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στο νησί, αυξάνεται σε δημοτικότητα παγκοσμίως αφού αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής εδώ και αιώνες.

Ωστόσο οι αγρότες του νησιού εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν θα μπορούν να προμηθεύσουν με αρκετό τυρί, ύστερα από τα πρώτα δείγματα που έφερε η συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή και του υπουργού Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας Ni Yuefeng για εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα. Αν η Κίνα, η οποία δεν είναι γνωστή για την αγάπη της στα γαλακτοκομικά, συνεχίσει να εκδηλώνει την αγάπη της προς το χαλούμι που έδειξαν οι πρώτες αποστολές, τότε η τοπική παραγωγή θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ήδη η μέση τάξη της Κίνας, η οποία συνεχώς αυξάνεται, έχει αρχίσει και ανοίγει την πόρτα σε ερεθίσματα και προϊόντα εκτός των συνόρων, με αποτέλεσμα να "αγκαλιάζει" πολλά προϊόντα από μικρές αγορές όπως φαίνεται πως συμβαίνει και με το κυπριακό χαλούμι.

"Είναι αρκετά δύσκολη η εξυπηρέτηση της ζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Αυστραλία", δήλωσε ο γαλακτοπαραγωγός Αλέξης Παντζιάρος στην The Guardian από το αγρόκτημα του έξω από τη Λάρνακα. "Αν οι Κινέζοι μάθουν και για αυτό, θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε.Δεν υπάρχει αρκετό γάλα. Το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στους 42 βαθμούς Κελσίου, τα ζώα παράγουν πολύ λίγο γάλα. Σε μια τέτοια ζέστη, δεν θέλουν καν να φάνε", ενώ διευκρίνισε πως αναγκάστηκε να εισάγει πρόβατα από την Ιταλία και τη Δανία μόνο και μόνο για να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Ο John Pittas, διευθυντής εξαγωγών της Pittas Dairy Industries, δήλωσε στην Financial Mirror ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη εφοδιασμού ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. "Πριν από είκοσι χρόνια, θα στέλναμε μερικές εκατοντάδες κιλά την εβδομάδα, ενώ τώρα στέλνουμε μερικά δοχεία", είπε. "Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι εξαγωγές για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία εκτοξεύονται". Σύμφωνα με το BBC, η Βρετανία καταναλώνει περισσότερο χαλούμι από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εκτός Κύπρου.

"Μην ξεχνάμε πως δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόβατα και κατσίκες για να ανταποκρινόμαστε στην τεράστια ζήτηση δήλωσε στην Guardian ο Ανδρέας Ανδρέου διευθυντής του τμήματος βιομηχανίας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου. "Είναι λογικό πως αν αυτό συνεχιστεί, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share