Συναγερμός νέφους στα Βαλκάνια - "Μόλυνση επιπέδου Τσέρνομπιλ"! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Συναγερμός νέφους στα Βαλκάνια - "Μόλυνση επιπέδου Τσέρνομπιλ"!



Σε συναγερμό νέφους βρίσκονται πολλές αστικές περιοχές των Βαλκανίων καθώς ο συνδυασμός κατάχρησης ρυπογόνων οχημάτων,λειτουργίας εργοστασίων αλλά και ιδιαίτερων τοπικών κλιματολογικών συνθηκών έχουν επιβαρύνει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε βαθμό που να επιτρέπει επίσημες συγκρίσεις ...ακόμη και με τη ρύπανση της εποχής του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ!






Χαρακτηριστικά στοιχεία ανά περιοχή όπως καταγράφονται σε ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλλε:

Επικίνδυνος χειμώνας στο Σεράγεβο
Η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική στο Σεράγεβο εδώ και πολλές μέρες. Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η μεγάλη κυκλοφορία ρυπογόνων οχημάτων, αλλά όχι μόνο. Πολλοί κάτοικοι ζεσταίνουν τα σπίτια τους με κάρβουνο και αυτό συμβάλλει στη δημιουργία νέφους. Το χειμώνα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Το Σεράγεβο βρίσκεται σε μια κοιλάδα στους πρόποδες μια οροσειράς. Ο περιορισμός της κίνησης του αέρα ευνοεί τη δημιουργία νέφους.

Θάνατοι εξαιτίας του νέφους στα Σκόπια

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών πάνω από 1.300 θάνατοι το χρόνο έχουν ως συνέπεια την υψηλή μόλυνση του αέρα εξαιτίας των μικροσωματιδίων. Στα Σκόπια η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούσαν ήδη από τον προηγούμενο χειμώνα ότι η μόλυνση του αέρα από τα μικροσωματίδια κυμαίνεται γύρω στις 269 μέρες το χρόνο πάνω από τα κανονικά όρια. Και τα Σκόπια όπως το Σεράγεβο βρίσκονται σε μια κοιλάδα, γεγονός που ευνοεί το νέφος.

Πρίστινα: Και τα εργοστάσια επιβαρύνουν

Και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας όπως αυτό στο Ομπίλιτς κοντά στην Πρίστινα αυξάνουν την επιβάρυνση από το νέφος.


Δραματικές συγκρίσεις στη Σόφια

Εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα η κατάσταση στη Σόφια είναι "τόσο επικίνδυνη όπως ήταν κάποτε εξαιτίας του Τσέρνομπιλ", γράφει ο πρώην Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Σόλομον Πάσι στο twitter ενώ απευθυνόμενος άμεσα στον πρωθυπουργό γράφει: "Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα όπως για παράδειγμα προστατευτικές μάσκες από τα φαρμακεία στα σχολεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share