Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα - 13 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα - 13 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη μια μη κυβερνητική οργάνωση.


Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας των νυν πρόεδρο της Βουλής και εκλεκτό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ενώ οι περισσότερες χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, όπως και η Ε.Ε. έχουν καταγγείλει το καθεστώς Μαδούρο δείχνοντάς του το δρόμο της εξόδου.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την Βενεζουέλα, είναι όμως κρίσιμα και για ορισμένα εκτός χώρας «καθεστώτα» με φιλικές σχέσεις προς την κυβέρνηση Μαδούρο που παρακολουθούν πλέον με ανησυχία τις εξελίξεις.

Οι ένοπλες δυνάμεις «δεν αποδέχονται» την απόφαση του προέδρου της Βουλής

Οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, του Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο.

«Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.

Κοσμοσυρροή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Xιλιάδες άνθρώποι βρέθηκαν στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων για να αντισταθούν στο καθεστώς Μαδούρο.

Το «σύνθημα» για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων έδωσε η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, ο μοναδικός θεσμός που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, και προέτρεψε τον λαό να αγωνιστεί ώστε να δοθεί τέλος στην καταστροφική «δικτατορία» του Μαδούρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share