Αντιπολίτευση ΠΓΔΜ: Βιασμός της Δημοκρατίας η αλλαγή Συντάγματος - Με απειλές βρήκε τους «80» ο Ζάεφ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Αντιπολίτευση ΠΓΔΜ: Βιασμός της Δημοκρατίας η αλλαγή Συντάγματος - Με απειλές βρήκε τους «80» ο Ζάεφ

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας έξω από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, βάσει των όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.


«Σήμερα είναι η τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία. Η αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος επιτυγχάνεται, όχι με δημοκρατικό τρόπο, αλλά μέσω βιασμού των διαδικασιών και μέσω απειλών στους βουλευτές και στα κοντινά τους πρόσωπα» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Το VMRO-DPMNE και ο Συνασπισμός "Για Καλύτερη “Μακεδονία” δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία και στην σημερινή συνεδρίαση. Ως πολιτικό κόμμα δεν θα νομιμοποιήσουμε την αλλαγή του Συντάγματος, επειδή αυτές οι αλλαγές δεν έχουν την νομιμοποίηση από τους πολίτες. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στη “μακεδονική” εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως την θεσμική».

«Έχουμε μία διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος και αλλαγής του συνταγματικού ονόματος» είπε, «που επιτυγχάνεται μέσω παζαρέματος και δρακόντειων απειλών. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει μαζική κατάχρηση της Εισαγγελίας και του δικαστικού συστήματος. Η δικαιοσύνη της Κατσάρσκα (σ.σ. δικαστής στην δίκη για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο), η εισαγγελία της Ρούσκοφσκα (σ.σ. εισαγγελέας στην ίδια υπόθεση) και η Ειδική Εισαγγελία (σ.σ. που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών) είναι οι μηχανισμοί της εξουσίας για άσκηση απειλών και ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

«Στο δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ δεν έλαβε υποστήριξη για αλλαγή του Συντάγματος και του ονόματος, αλλά το κάνει με εγκληματικό τρόπο, με χρήση των δικαστικών και εισαγγελικών μηχανισμών, προκειμένου να απειλήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν. Μένει γραμμένο ότι το όνομα δεν το αλλάζουν οι πολίτες, αλλά 80 βουλευτές που εξασφαλίστηκαν μέσω απειλών» υπογράμμισε ο κ. Μίτσκοσκι.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι μέρος των βουλευτών ψηφίζουν υπό απειλή και όχι με βάση την βούληση και τις πεποιθήσεις τους: «Ξέρω τώρα ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα το αρνηθούν αυτό, αλλά όλοι εδώ, και εσείς τα ΜΜΕ, η ευρύτερη κοινή γνώμη γνωρίζετε για τα παρασκηνιακά παιχνίδια, τις απειλές, τα παζαρέματα και τις πιέσεις που διαδραματίστηκαν δημόσια. Τι άλλο σήμαινε η επιλεκτική διαδικασία συμφιλίωσης του Ζόραν Ζάεφ, οι επιλεκτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι προφυλακίσεις και όλα αυτά; Σε αυτό είμαστε μάρτυρες εδώ και ένα χρόνο και η τελική πράξη αρχίζει με την σημερινή συνεδρίαση».

«Και ρωτώ ξεκάθαρα και ηχηρά» επέμεινε: «Είναι αυτό ευρωπαϊκές αξίες; Την απάντηση την ξέρουμε όλοι: δεν είναι. Όλοι όσοι έχουν την αυταπάτη πως με αυτόν τον τρόπο θα φτάσουμε στην ευρωπαϊκή “Μακεδονία” κάνουν λάθος. Έτσι απομακρυνόμαστε, επειδή η Ευρώπη είναι πριν απ’ όλα αξίες, αρχές που η κυβερνητική πλειοψηφία παραβιάζει καθημερινά. Γινόμαστε διχασμένη κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε για ένα θέμα, έχει χάσει την νομιμοποίησή της, επειδή ασκεί πολιτική που δεν έχει τη νομιμοποίηση των πολιτών. Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι του Ζάεφ και των στενών συνεργατών του, που, μέσω της αλλαγής του ονόματος, θέλουν να διατηρήσουν την θέση και τα προνόμια που έχουν, αλλά η δική μου πατρίδα και των πολιτών είναι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αυτή για την οποία ψήφισε η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991. Επιφέρουν μεγάλη αδικία και προκαλούν σοβαρή ζημιά και σε αυτές τις συνθήκες η αντίσταση είναι αυτό που μας απομένει».

«Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες. Ως ένας από εσάς, θα χρησιμοποιήσω το δημοκρατικό δικαίωμα να διαδηλώνω ειρηνικά και με αξιοπρέπεια για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο, επειδή αυτό μας απομένει. Σας παρακαλώ ειλικρινά, από τα βάθη της ψυχής, να μην υποκύπτετε σε προβοκάτσιες, ούτε σε επινοημένες πληροφορίες και σε κατασκευάσματα από αστυνομικές δομές που έχουν παρεισφρήσει. Σας καλώ να συνταχθείτε με μας και να μείνουμε αξιοπρεπείς. Η “Μακεδονία” πρέπει να σταματήσει να χάνει, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στην βιομηχανία, στην εκπαίδευση, στην γεωργία. Στον τομέα των κρατικών και στρατηγικών συμφερόντων και σκοπών. Η μοναδική απάντηση και η πραγματική δύναμη βρίσκεται στους πολίτες, εκείνους των οποίων την βούληση η κυβέρνηση ποδοπατά καθημερινά» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share