"Άρωμα λουκέτου" στο ΘΕΣ Γάλα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

"Άρωμα λουκέτου" στο ΘΕΣ Γάλα;



Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο συνεταιρισμός πίσω από το ΘΕΣ Γάλα, καθώς το άνοιγμα που έκανε με τα σημεία εξυπηρέτησης σε συνδυασμό με την πτώση της αγοράς γάλακτος, τον έχουν αφήσει εκτεθειμένο στις τράπεζες.



 Όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στον συνεταιρισμό, έχουν γίνει προσπάθειες προκειμένου να γίνει ρύθμιση των τραπεζικών οφειλών, οι οποίες όπως αναφέρεται έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση από τις τις τράπεζες.

Το άνοιγμα προς τις τράπεζες υπολογίζεται γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και οι προσπάθειες είναι να μετατραπεί σε μεσο-μακροπρόθεσμο από βραχυπρόθεσμο που είναι σήμερα.
Ταυτόχρονα ο συνεταιρισμός είναι σε αναζήτηση κεφαλαίων ύψους 8 εκατ. ευρώ περίπου προκειμένου να προχωρήσει τόσο σε διευθέτηση των υποχρεώσεων του όσο και να ολοκληρώσει την φάση αυτή του στρατηγικού σχεδιασμού. Ανάμεσα στους επενδυτές που έχουν προσεγγιστεί είναι και η οικογένεια του Ξενοφώντα Καντώρου της Cosmos Aluminion με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες, καθώς ακόμα δεν έχουν υπάρξει επίσημες πληροφορίες για το ενδιαφέρον, ενώ από άλλες πηγές ακούγεται πως η οικογένεια Καντώρου αποσύρεται από το project.

Τι ήταν όμως αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο ένα από τα πιο φρέσκα project της Ελληνικής αγοράς; Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πορεία της ΘΕΣ Γάλα ήταν περίπου αναμενόμενη καθώς το άνοιγμα που έγινε για τα σημεία πώλησης ήταν μεγαλύτερα των συνθηκών της αγοράς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 σημεία πώλησης, 33 στην Αθήνα, 17 στη Λάρισα και 10 στη Θεσσαλονίκη.

Από την μια μεριά το επιχειρηματικό μοντέλο ήταν ελπιδοφόρο στα χαρτιά και έτυχε μεγάλης αποδοχής του κόσμου το πρώτο διάστημα λειτουργίας, κάτι που αποτυπωνόταν και στις μεγάλες ουρές που σχημάτιζε ο κόσμος στα καταστήματα. Όμως όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας έγιναν με σκοπό την γρήγορη εξάπλωση, κάτι που δεν βοηθήθηκε και από τις συγκυρίες, καθώς την ίδια εποχή η κατανάλωση γάλακτος παρουσίασε πτώση 5%. Σε συνδυασμό με την πτώση των σημείων πώλησης, το ΘΕΣ Γάλα αναγκάστηκε να μετατρέψει τα καταστήματα σε σημεία πώλησης μιας ποικιλίας τοπικών αγροτικών προϊόντων, κάτι που όμως δεν έδωσε τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Πέρα από αυτό, πολλά σημεία πώλησης δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν την πλήρη γκάμα των προϊόντων της εταιρείας, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το κλείσιμο κάποιων σημείων και το άνοιγμα καινούργιων που να εξυπηρετούν τις σημερινές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η διάθεση franschise η οποία αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στις υποχρεώσεις της εταιρείας και να μειώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Αν και η μέχρι στιγμής πορεία της εταιρείας έχει αντιμετωπίσει μερικά σημαντικά προβλήματα, το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει σημαντικές προοπτικές, φτάνει να μπορέσει να καταφέρει να εξελιχθεί και να μειώσει τον τραπεζικό του δανεισμό. Η δυνατότητα επιβίωσης είναι μεγάλη, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι τράπεζες είναι θετικές στην αναδιάρθρωση του δανεισμού αλλά και οι επενδυτές στην προοπτική εισροής νέων κεφαλαίων στο εγχείρημα.

Αν και το σύγχρονο Ελληνικό επιχειρείν έχει πολλά προβλήματα να υπερπηδήσει και ανεξέλεγκτες συνθήκες να "πολεμήσει", όπως αναφέρουν οι πηγές, η ΘΕΣ Γάλα δεν πρόκειται υπαχθεί στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, καθώς εκτός των τραπεζών, οι υπόλοιπες οφειλές της είναι ελεγχόμενες.

του κ.Ηλ.Κούκουτσα
πηγή emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share