Στουρνάρας: Νόμιζα πως ο Πολάκης αστειευόταν.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Στουρνάρας: Νόμιζα πως ο Πολάκης αστειευόταν..

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο συνομιλητής του μιλούσε συνεχώς, έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου

Τη δική του απάντηση σχετικά με τον σάλο που έχει προκληθεί από την υπόθεση διαρροής του διαλόγου του με τον Παύλο Πολάκη.

Με δηλώσεις του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας διευκρινίζει τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη την Δευτέρα. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πολάκης του τηλεφώνησε αναφορικά με την έρευνα που διέταξε η ΤτΕ σχετικά με το δάνειο που έλαβε από την Attica Bank και του είπε εξαρχής ότι «τον γράφει».

Ο διοικητής της ΤτΕ θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και ανταπέδωσε την ενημέρωση «εγώ κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου’».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο συνομιλητής του μιλούσε συνεχώς, έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου και κατέληξε να δηλώνει ότι θα μεταβεί στην κεντρική τράπεζα και δεν θα φύγει από εκεί εάν δεν ελεγχθούν τα δάνεια διαφόρων πολιτικών αντιπάλων του, για τους οποίους ζητούσε επιτακτικά να ελεγχθούν τα δάνειά τους, όπως το δικό του!

Όσον αφορά, δε, τα δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνομιλίας ανέφερε ότι «δεν είναι ούτε τα μισά απ’ όσα ειπώθηκαν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνομιλία «προσαρμόστηκε» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κατά το δοκούν.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο διοικητής, αμέσως μετά το τηλεφώνημα επικοινώνησε με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε τη δυσφορία του. Κατήγγειλε δε ότι τέτοιες πρακτικές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Πρωτοφανές: Ο Πολάκης διέρρευσε την συνομιλία του με τον Στουρνάρα
Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος δημοσιοποίησε τον διάλογό του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και ενώ είχε γνωστοποιηθεί ότι η ΤτΕ επρόκειτο να εξετάσει σε σύσκεψη, παρουσία στελεχών της Τράπεζας Αττικής, τους όρους και τα κριτήρια υπό τα οποία χορηγήθηκε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ στον αναπληρωτή υγείας.

Από τη δημοσιευθείσα συνομιλία γίνεται σαφές πως ο κ. Πολάκης εκβιάζει τον κ. Στουρνάρα πως, αφού εξετάζει το δικό του δάνειο, πρέπει να εξετάσει και μια σειρά από άλλα δάνεια των πολιτικών του αντιπάλων. Τον απειλεί μάλιστα πως, αν δεν το κάνει, θα πάει στο γραφείο του και δεν πρόκειται να φύγει μέχρι να διατάξει ελέγχους!

Την «διαρροή« του διαλόγου μάλιστα την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook.


Ο διάλογος:
ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος.

Π: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.

Σ: Γεια σας τι κάνετε;

Π: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.

Σ: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι

Π: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.

Σ: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.

Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια.

1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,
2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,

4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.

Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;

Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.

Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…

Σ:Μπα, όλοι δικοί μου είναι.

Π: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;

Σ: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.

Π: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.

Σ: Μάλιστα, καλά.

Π: Καλό απόγευμα.

Σ: Καλό απόγευμα.

ΝΔ: Εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια
«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη-Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία.

ΥΓ Θα έχει ενδιαφέρον, αν η δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτήν την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Η αγορά «αδειάζει» την Attica Βank για το δάνειο Πολάκη
«Στα 10 χρόνια της κρίσης ουδέποτε χορηγήσαμε προσωπικό δάνειο τέτοιου ύψους». Αυτό τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, επικεφαλής στο κομμάτι του retail, κληθείς να σχολιάσει τη… διευκόλυνση ύψους 100.000 ευρώ που παρέσχε η Attica Bank προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέσο ύψος ενός καταναλωτικού δανείου υπολογίζεται σήμερα σε 6.000 ευρώ άνευ εξασφαλίσεων και σε 27.000 ευρώ, στην περίπτωση που υπάρχει υποθήκη ακινήτου. «Ακόμη και τα στεγαστικά, που ως δάνεια σκοπού έχουν υψηλότερα όρια, στην Ελλάδα της κρίσης μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 70.000 ευρώ», προσθέτει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Όταν, δε, ο ενδιαφερόμενος είναι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, τότε το αίτημα περνά από τα αρμόδια τμήματα της τράπεζας και δη σε υψηλότατο επίπεδο».

Τα… κενά
Την ίδια στιγμή, τραπεζικές πηγές εκφράζουν την απορία τους αναφορικά με το λόγο που κάποιος με υψηλά εισοδήματα, όπως αυτά του κ. Πολάκη, επιλέγει ως λύση τη λήψη καταναλωτικού δανείου. «Τα επιτόκια στην επίμαχη κατηγορία δανείων είναι από τα υψηλότερα στην αγορά. Ενδεικτικά, κυμαίνονται πέριξ του 6,50% έναντι από 3,80% έως 4,20% στα στεγαστικά», σημειώνουν. Αξίζει να επισημανθεί πως, όπως έγραψε χθες ο «Ε.Τ.», ο αψύς αναπληρωτής υπουργός Υγείας βγάζει σήμερα από τη βουλευτική του ιδιότητα περίπου 75.000 ευρώ ετησίως, ενώ -κατά δήλωσή του- ως γιατρός κέρδιζε τα διπλάσια, ήτοι από 150.000 ευρώ έως 225.000 ευρώ. Τα επίμαχα ποσά, βέβαια, δεν αποτυπώνονται στο «πόθεν έσχες» του, αφού το 2012 δήλωσε 119.592 ευρώ, το 2013 μόλις 45.141 ευρώ, το 2014 54.436 ευρώ και το 2015, όταν είχε και βουλευτικό εισόδημα, δήλωσε 100.333 ευρώ.

«Άλλα λόγια»
Στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από την εμπλοκή του ονόματός της σε ακόμη μία σκανδαλώδη χορήγηση -έχουν προηγηθεί αυτές προς τον εργολάβο, Χρήστο Καλογρίτσα, για τις οποίες, μάλιστα, ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις- η Τράπεζα Αττικής εξέδωσε μία ανακοίνωση… ναι μεν, αλλά. Ειδικότερα, αδυνατώντας να αντικρούσει την πράξη αυτή καθεαυτή, ήτοι τη χορήγηση προσωπικού δανείου, ύψους 100.000 ευρώ στον κ. Πολάκη, αρκέστηκε να επικαλεστεί το παιδαριώδες επιχείρημα «το ίδιο κάνουν όλοι».

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η Attica Bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100.000 ευρώ) αφορούσαν σε δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις. Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της τράπεζας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αυτό, ωστόσο, που δεν απαντά είναι κατά πόσο ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 95.000 ευρώ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε ενέχυρο από προηγούμενο στεγαστικό, μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική εξασφάλιση.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως, δε, προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές τράπεζες».

Πηγές από την Αττικής κάνουν λόγο για περίπου 12 – 13 παρόμοια δάνεια, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ωστόσο, τα επίμαχα ποσά είναι αναντίστοιχα του μεγέθους της.

Οσον αφορά στις φήμες που θέλουν την τράπεζα να βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, εμφανίζοντας τα λιγότερα διαθέσιμα μεταξύ των άλλων ομίλων, στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Από την ανάληψη της παρούσας διοίκησης η Attica Bank εξυγιαίνεται συνεχώς, έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο το δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών τραπεζών, που κυμαίνεται στο 40%)». Και καταλήγει: «Είναι, λοιπόν, άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες, με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share