Ερντογάν: Γιατί να μην πάρουμε τους S-400; Η Ελλάδα δεν έχει S-300; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Ερντογάν: Γιατί να μην πάρουμε τους S-400; Η Ελλάδα δεν έχει S-300;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε όσους λένε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μπουρντούρ, την οποία μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV.

«Όλοι αυτοί λένε ότι δεν πρέπει να αγοράσουμε τους S-400. Γιατί δεν πρέπει να τα αγοράσουμε; Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε διαφορετικά συστήματα και δεν θεωρούμε ότι έχετε δικαίωμα να μας ασκείτε κριτική», δήλωσε ο Ερντογάν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει στην αγορά των S-400, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία υπολογίζει να προμηθευθεί τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως ενώ ζητούν από την Τουρκία να ακυρώσει την συμφωνία κανείς δεν λέει τίποτα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί τους S-300.

«H συμφωνία αγοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία είναι αποτέλεσμα της αναζήτησης μας για τις αμυντικές μας ανάγκες. Αν οι σύμμαχοι μας είχαν δώσει τα απαραίτητα αντίστοιχα συστήματα και έγκαιρα και με τις απαραίτητες διευκολύνσεις δεν θα υπήρχε τέτοια ανάγκη…H Ελλάδα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια έχει τα S-300 δεν λες όμως κάτι στη χώρα αυτή. Στην Τουρκία όμως λες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ρωσία θα ολοκληρώσει την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεβέζοφ κατά την διάρκεια της 14ης διεθνούς έκθεσης οπλικών συστημάτων IDEX-2019 που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι

«Υπογράψαμε το συμβόλαιο και φέτος έως το τέλος του έτους θα ολοκληρώσουμε όλες τις παραδόσεις. Ολόκληρο το σύστημα θα το παραδώσουμε φέτος» δήλωσε ο Τσεμέζοφ.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας που αφορούσαν την πώληση S-400 έγιναν τον Νοέμβριο του 2016. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της ρωσικής πλευράς στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019. Όπως είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2017 ο Τσεμέζοφ , η Άγκυρα θα αγοράσει τους S-400 καταβάλλοντας το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share