Τους πέρασε η Κωνσταντοπούλου..
Το κόμμα του Ηλία Ψινάκη συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό από τους Ανεξάρτητους Έλληνες – Πώς πήγαν τα υπόλοιπα «μικρά» κόμματα
Το κόμμα του Ηλία Ψινάκη συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό από τους Ανεξάρτητους Έλληνες – Πώς πήγαν τα υπόλοιπα «μικρά» κόμματα
ξαφανίστηκαν τα λεγόμενα παλαιά «μικρά» κόμματα από τον χάρτη των ευρωεκλογών, παρόλο που είχαν επιτυχία στις προηγούμενες εκλογές και διατηρούν έδρες στη σημερινή Βουλή. Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων είδαν τα ποσοστά τους να καταρρέουν και να παίρνουν τη θέση τους στο Ευρωκοινοβούλιο τα νέα κόμματα του Γιάνη Βαρουφάκη και του Κυριάκου Βελόπουλου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου «έφαγε» Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ψινάκη. Οι Πολίτες του Ηλία Ψινάκη, μάλιστα, συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ποσοστό από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Παράλληλα, πολύ χαμηλές πτήσεις σημείωσαν πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, τα οποία όμως προβλήθηκαν αρκετά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως το ΝΕΟ της Κατερίνας Παπακώστα και οι Έλληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη.
Το τέλος των παλαιών «μικρών» κομμάτων
Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέτουν ανοικτά το ερώτημα της πιθανής επανεκλογής τους στην ελληνική Βουλή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Το Ποτάμι, το οποίο… σκόρπισε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λαμβάνει μέχρι στιγμής μόνο το 1,56% των ψήφων (με 95,62% ενσωμάτωση), ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 74.261 ψηφοφόρους. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι είχε πάρει 6,61% και 377.662 ψήφους.
H Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκεντρώνει μόλις το 1,45% των ψήφων, ήτοι 69.261 ψηφοφόρους.
Ακόμα χαμηλότερες επιδόσεις πραγματοποιούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, με τη διαφορά με τις ευρωεκλογές του 2014 να είναι εντυπωσιακή. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το κόμμα του Πάνου Καμμένου είχε λάβει 3,46% και 197.337 ψήφους και είχε εκλέξει ευρωβουλευτή τον Νότη Μαριά.
Φέτος, οι ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν μόλις το 0,80% των ψήφων.
Πάνω από Καμμένο, Λεβέντη, Θεοδωράκη η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Μπορεί να μην κατόρθωσε να εκλέξει ευρωβουλευτή η «Πλεύση Ελευθερίας», ξεπέρασε όμως σε ποσοστά τα τρία «μικρά» κόμματα της Βουλής: το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση με το 1,61% που συγκέντρωσε το κόμμα της.
Ο Ψινάκης ξεπέρασε τον Πάνο Καμμένο
Χαρακτηριστικό της κατάρρευσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι το γεγονός ότι έλαβαν μικρότερο ποσοστό ακόμα και από το κόμμα του Ηλία Ψινάκη.
Οι «Πολίτες» συγκέντρωσαν το 0,92% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά 0,12% το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Οδυνηρή ήττα για ΛΑΕ, ανέλαβε την ευθύνη ο Λαφαζάνης
Πολύ χαμηλό ποσοστό έλαβε στις ευρωεκλογές η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Η ΛΑΕ έλαβε στις ευρωεκλογές μόλις 0,57%, σε αντίθεση με άλλα αντιμνημονιακά κόμματα που είχαν σαφώς καλύτερη επίδοση, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Η ΛΑ.Ε. υπέστη στις ευρωεκλογές μία πολύ βαριά ήττα για την οποία φέρω πλήρως και ακέραια την ευθύνη» δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.
«Ευχαριστούμε θερμότατα από καρδιάς όσες και όσους ηρωικά και παρά τις μύριες αντιξοότητες, μας επέλεξαν στην κάλπη, όπως ευχαριστούμε όσα στελέχη και μέλη της ΛΑ.Ε. – και κυρίως τους φίλους και φίλες της παράταξης, που μόχθησαν στις εκλογές. Η επόμενη ημέρα για τη ΛΑ.Ε. θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ημέρα επανεξέτασης εκ θεμελίων της πορείας της και μεγάλων επανατοποθετήσεων» προσέθεσε.
«Το νέο πολύ πιο βαθιά συντηρητικό σκηνικό, πάντως, που προδιαγράφει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το οποίο διαμόρφωσε ο λαός με την ψήφο του και τις επιλογές του, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση στη χώρα, τον λαό και τη νεολαία αλλά θα φέρει μεγαλύτερες περιπέτειες στην πατρίδα μας» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
Πολύ χαμηλές επιδόσεις για Παπακώστα – Τσιτουρίδη
Ανύπαρκτα είναι τα ποσοστά των πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων της Κατερίνας Παπακώστα και του Σάββα Τσιτουρίδη.
Παρά τη μιντιακή υποστήριξη, οι Έλληνες Ριζοσπάστες έλαβαν στις ευρωεκλογές μόλις το 0,16%, ενώ το ΝΕΟ της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα έλαβε μόλις το 0,21%, όσο δηλαδή και το κόμμα του Δημοσθένη Βεργή.