Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Ελλάδα και Κύπρος στις λιγότερο ειρηνικές χώρες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Ελλάδα και Κύπρος στις λιγότερο ειρηνικές χώρες

Αν και ο πλανήτης μας έγινε λίγο ασφαλέστερος για πρώτη φορά μετά πέντε έτη, η κατάσταση παραμένει «σημαντικά λιγότερο ειρηνική απ’ ό,τι ήταν πριν μια δεκαετία».

Κατά την έκθεση Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019 (ή 2019 Global Peace Index) που εκπονεί το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη (Institute for Economics & Peace), η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, για 11η συναπτή χρονιά.

Η κατάταξη παίρνει υπόψη 23 παράγοντες — ανάμεσά τους τις εσωτερικές και διεθνείς συρράξεις, τις στρατιωτικές δαπάνες, την τρομοκρατία, τους δείκτες των ανθρωποκτονιών και άλλων εγκλημάτων.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στη βάση του δείκτη ακολουθούμενο από τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και το Ιράκ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Ευρωπαϊκά κράτη καταλαμβάνουν 17 θέσεις μεταξύ των 25 πιο ειρηνικών χωρών του κόσμου, πάντα κατά την κατάταξη.

Η Ουκρανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με το 2018· η Νικαράγουα παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

Πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές με «χαμηλό επίπεδο» ειρήνης και ταυτόχρονα «μεγάλο κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής», με την υποσαχάρια Αφρική να αντιμετωπίζει την πιο υψηλή πιθανότητα οι περιβαλλοντικές συνθήκες να επιδεινώσουν συγκρούσεις, κατά τη μελέτη.

Περίπου 103 εκατομμύρια άνθρωποι σε οκτώ από τις λιγότερο ειρηνικές χώρες του πλανήτη ζουν επίσης σε «περιοχές με υψηλό επίπεδο κινδύνου λόγω του κλίματος», πάντα κατά το ινστιτούτο

Για τον Στιβ Κιλελέα, τον ιδρυτή του Institute for Economics & Peace, «η βαθύτερη ανάλυση [των δεδομένων] αποκαλύπτει ένα μείγμα θετικών και αρνητικών τάσεων».
«Παρότι οι συρράξεις που κυριάρχησαν την περασμένη δεκαετία, όπως αυτές στο Ιράκ και στη Συρία, αρχίζουν να αποκλιμακώνονται, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Υεμένη, στη Νικαράγουα και στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η κατάσταση στις 10 χώρες στον πάτο της κατάταξης να επιδεινωθεί περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και να αυξηθεί η παγκόσμια ανισότητα ως προς την ειρήνη», σύμφωνα με τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share