Πώς διαβάζει η ΝΔ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Πώς διαβάζει η ΝΔ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις



  • Οι εκτιμήσεις της Πειραιώς μετά τις πρόσφατες φανερές και κρυφές μετρήσεις. 
  • Οι εισροές από τα δεξιά και τα αριστερά, ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης. 
  • Οι παράγοντες για την αυτοδυναμία, η ισχυρή κυβέρνηση και οι… περιπέτειες.



Σταθερά μεγάλη η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σιγουριά για την τελική επικράτηση και μάχη για την αυτοδυναμία, με καλές προοπτικές υλοποίησής της. Αυτά είναι τα τρία συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά και την επεξεργασία των ευρημάτων των τελευταίων φανερών, αλλά και κρυφών μετρήσεων των κομμάτων.

Στην Πειραιώς ο αέρας νίκης ενόψει της 7ης Ιουλίου είναι εμφανής μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, με τον κ. Μητσοτάκη πάντως να κρατά χαμηλά τους τόνους και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Την 26η Μαΐου γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο της πολιτικής αλλαγής, αλλά η κάλπη γεμίζει από την αρχή στις 7 Ιουλίου. Δεν είναι μισογεμάτη. Μηδενίζει το κοντέρ. Προσοχή, δεν παίρνουμε το μισό αποτέλεσμα και πάμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, που ζητά από τα γαλάζια στελέχη διαρκή εγρήγορση. Υπό το πρίσμα αυτό, στην αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι καμία ψήφος δεν περισσεύει και ότι, εφόσον δεν εκλεγεί ισχυρή κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες.

Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, η ΝΔ έχει σαφή ανοδική τάση και έχει εισροές τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά της. Η ΝΔ, κατά το γαλάζιο επιτελείο, έχει κέρδη τόσο από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι (που δεν κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές), όσο και από την ΧΑ, την Ελληνική Λύση και τα διάφορα άλλα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής τα οποία φτάνουν συνολικά το 21%.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, αν και τα μεγαλύτερα περιθώρια προσέλκυσης ψηφοφόρων βρίσκονται εκ των δεξιών της. Εξ ου και οι επιθέσεις Μητσοτάκη σε Βελόπουλο και Χρυσή Αυγή, η οποία -κατά το γαλάζιο επιτελείο- είναι η πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια που τίθεται σε τόσο σοβαρή αμφισβήτηση.

Μηνύματα
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι διατηρεί το ποσοστό του, με τάση μικρής ενίσχυσης, με τον επαναπατρισμό μερίδας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του που στις ευρωεκλογές επέλεξαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα. Το τελικό ποσοστό, πάντως, του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη ΝΔ, σε μεγάλο βαθμό, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα «όμορα» σε αυτό κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ και κυρίως το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, καθώς αυτές δείχνουν ως οι μόνες δεξαμενές επιπλέον ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα δημοσκοπικά ευρήματα της Πειραιώς, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στάσιμο, ενώ ανοδική φαίνεται πως είναι η πορεία του ΜέΡΑ25. Αν επαληθευθεί αυτό στις κάλπες και το μήνυμα της «χαμένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ» που διακινεί ο κ. Βαρουφάκης βρει… ευήκοα ώτα, τότε -εκτιμούν στη ΝΔ- η κατάσταση για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Ως εκ τούτων, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η αυτοδυναμία ή και το εύρος της, προφανώς θα εξαρτηθεί και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή καθώς τρία εξ αυτών (Χ.Α., Βελόπουλος, Βαρουφάκης) βρίσκονται κοντά στο όριο του 3%.

Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις δείχνουν:


  • MRB: τη ΝΔ να προηγείται με 31,3% έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ (7,6% διαφορά),
  • Pulse: προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 8 μονάδες, 33,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ,
  • Metron Analysis: θέλει μπροστά τη ΝΔ με 31,2% με δεύτερο με 23,5% τον ΣΥΡΙΖΑ,
  • «Marc», το κόμμα της ΝΔ λαμβάνει το 34,4% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24,6%.


πηγή euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share