Συνεχίζεται ο κύκλος παρατάσεων στη συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου, με 8 περιοχές να παίρνουν σειρά.
Πρόκειται για τους
ΟΤΑ Καστοριάς,
Φλώρινας,
Δράμας,
Ξάνθης,
Χαλκιδικής,
Σάμου,
Ικαρίας
και Χίου,
των οποίων η νέα ημερομηνία ορίζεται για τις 15 Ιουλίου προκειμένου έως τότε οι πολίτες να υποβάλουν την αίτηση ιδιοκτησίας. Παράλληλα, εντός Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων για Λήμνο, Λέσβο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ιωάννινα και Θεσπρωτία.
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές, λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137), καθημερινά 08:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00 με 20:00.
Αντίστοιχα, όσοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β – Φοίνικας).
«Προτρέπουμε τους δικαιούχους να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική γιατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα περάσουν στο Δημόσιο.
Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
Πάντως, το γεγονός ότι παραμένει χαμηλά η προσέλευση του κοινού προβληματίζει το Κτηματολόγιο με δεδομένο τον αναβρασμό που επικρατεί λόγω των εκλογών. Το ποσοστό συμμετοχής φτάνει μόλις το 17,02%. Ειδικότερα, όπως προκύπτει, από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις έχουν συλλεχθεί μόλις 2.146.391 δηλώσεις, εκ των οποίων το 16,52% ηλεκτρονικά. Πρωτιά συμμετοχής, πάντως, με 41,18% έχουν τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, ακολουθεί η Πιερία με 29,81%, ενώ τη σκυτάλη με 28,62% παίρνουν η Πρέβεζα, η Αρτα και η Λευκάδα. Θάσος και Ροδόπη κατέχουν το 28,01% και η Θεσσαλονίκη το 24,48%. Μειωμένα επίσης είναι τα ποσοστά για Σάμο, Ικαρία και Χίο με 11,11%, λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα με 11,03%, ενώ Βοιωτία και Φωκίδα καταλαμβάνουν το 7,63%, η Μεσσηνία το 7,55% και το μικρότερο ποσοστό έχουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, το οποίο είναι μόλις 4,65%.
Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.