Λύθηκε το μυστήριο: Πού βρίσκεται τελικά ο «Salvator Mundi»,ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Λύθηκε το μυστήριο: Πού βρίσκεται τελικά ο «Salvator Mundi»,ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο

Του Ντα Βίντσι

Για αρκετό καιρό, αποτελούσε ένα μυστήριο. Πού βρίσκεται ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο, το αριστούργημα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι; Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, «αλωνίζει» τις θάλασσες μέσα σε ένα γιοτ χλιδής.

Ο πίνακας είχε πουληθεί για 450 εκατ. δολάρια- τιμή ρεκόρ- σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, το 2017. Από εκεί και πέρα, τα ίχνη του χάθηκαν. Ομως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Artnet, ο «Salvator Mundi» (Σωτήρας του κόσμου), βρίσκεται στο γιοτ του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε γιοτ, αλλά για ένα σκάφος απίστευτης χλιδής, το Serene, αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι μεταφέρθηκε μυστικά, μέσα στη νύχτα, στο αεροπλάνο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και από εκεί μεταφέρθηκε στο Serene.

Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του Salvator Mundi

Για το συγκεκριμένο έργο του ντα Βίντσι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Οχι μόνο για το ποσό- ρεκόρ για το οποίο πουλήθηκε ή για το πού βρισκόταν. Αλλά και για την αυθεντικότητα του πίνακα, επειδή κάποιοι εκτιμούν ότι τον «Salvator Mundi» τον ζωγράφισε ένας από τους βοηθούς του ντα Βίντσι και όχι ο ίδιος.

Αρχικά επρόκειτο να εκτεθεί στο «Λούβρο» του Αμπου Ντάμπι τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. Η ταυτότητα του αγοραστή του «Salvator Mundi» παρέμενε ένα μυστικό μετά τη δημοπρασία, μέχρι τη στιγμή που οι New York Times αποκάλυψαν ότι ο πίνακας είχε αγοραστεί από ένα σχετικά άγνωστο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για τον πρίγκιπα Μπάντερ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαράν αλ Σαούντ, στενό φίλο του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έγινε υπουργός Πολιτισμού μετά τη δημοπρασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share